Leonardo DiCaprio, Katy Perry și Joaquin Phoenix, printre vedetele care îl îndeamnă pe Joe Biden să protejeze pădurea amazoniană

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 21-04-2021 10:49

Mai multe celebrităţi din industria de divertisment, inclusiv Leonardo DiCaprio, Katy Perry şi Joaquin Phoenix, l-au îndemnat pe preşedintele american Joe Biden să contribuie la o protejare mai bună a pădurii amazoniene şi să nu semneze niciun acord cu preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, informează DPA.

Într-o scrisoare publică semnată marţi, înaintea summitului pentru climă Earth Day, organizat în format virtual în această săptămână, mai mulţi actori şi muzicieni din lumea întreagă şi-au exprimat îngrijorările legate de posibilitatea ca Statele Unite să negocieze un acord de mediu cu Jair Bolsonaro, potrivit agerpres.ro.

"Drepturile populaţiilor indigene, care sunt gardienii pădurii amazoniene, au fost încălcate de Bolsonaro şi administraţia lui", afirmă semnatarii scrisorii.

"Îndemnăm administraţia pe care o conduceţi să audă revendicările lor şi să nu se angajeze în niciun acord cu Brazilia pentru moment", au adăugat ei.

Joe Biden a invitat mai mulţi şefi de state, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping, să participe la acest summit online, care va avea loc în zilele de joi şi de vineri.

Pădurea amazoniană este considerată un depozit vital de carbon şi, de aceea, joacă un rol cheie în protejarea climei de pe Terra.

Semnatarii scrisorii deschise afirmă că "ecosistemul amazonian se apropie de un punct critic" şi l-au îndemnat pe Joe Biden să respingă orice acord cu Bolsonaro "până când defrişările vor fi reduse, drepturile omului vor fi respectate şi condiţia unei participări importante a societăţii civile va fi îndeplinită".

Brazilia se confruntă cu o serie de critici tot mai aspre în legătură cu felul în care administrează Amazonia, în special în timpul mandatului preşedintelui Jair Bolsonaro.

Preşedintele brazilian, un politician cu opinii conservatoare, a fost acuzat că distruge pădurea amazoniană pentru a obţine profituri financiare şi că ignoră problema acaparării terenurilor indigene, defrişările ilegale şi incendierea vegetaţiei naturale pentru a face loc exploataţiilor agricole.

Defrişările din Amazonia braziliană au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, a anunţat în luna decembrie agenţia spaţială INPE, care monitorizează suprafeţele împădurite de pe teritoriul acestei ţări.