Submarinul dat dispărut în largul Bali, cu 53 de oameni la bord, s-a 'scufundat', anunţă Marina indoneziană

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 24-04-2021 14:39

Submarinul dat dispărut în largul Bali, cu 53 de membri ai echipajului la bord, s-a ”scufundat”, a anunţat un purtător de cuvânt al Marinei indoneziene, iar autorităţile cred că echipajul şi-a epuizat rezerva de oxigen, relatează AFP.

”În baza unor elemente care credem provin de la KRI Nanggala, am schimbat statutul submarinului de la 'dispărut' la 'scufundat'”, a anunţat într-o conferinţă de presă Yudo Margono, potrivit news.ro.

Fragmente din submarin, care nu a mai răspuns de miercuri, au fost găsite, dintre care unele provin din interiorul submersibilului, care sugerează că a suferit pagube iremediabile.

Sute de militari şi aproximativ 20 de nave sunt mobilizaţi, de miercuri, în vederea localizării KRI Nanggala 402, un submersibil vechi de 40 de ani.

POSIBILĂ SPARGERE A REZERVORULUI

Marina a estimat că membrii echipajului dipuneau de rezerve de oxigen de maximum 72 de ore, în cazul unei pene electrice, iar acest termen a expirat sâmbătă dimineaţa, ceea ce face imposibilă o eventuală supravieţuire.

Un strat de hidrocarburi reperat în zona în care submersibilul s-a scufundat sugerează o posibilă spargere a rezervorului sau chiar o dislocare a submarinului, potrivit unor experţi.

Autorităţile militare au anunţat iniţial că submarinul s-ar fi scufundat la 700 de metri adâncime, un nivel mult mai mare decât cel pentru care a fost conceput.

Submarinul de fabricaţie germană a cerut autorizaţia să se scufunde, în cadrul unor exerciţii militare implicând lansarea unor torpile, înainte de a ”dispărea”.

Statele Unite au trimis trupe aeropurtate, iar două nave din cadrul Marinei australiene au sosit în zonă.