Biserica Ortodoxă ar controla din umbră FCSB: reacția lui Gigi Becali

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 29-04-2021 15:53
Actualizat: 29-04-2021 13:01

Biserica Ortodoxă a Greciei ar sta în spatele unui fond care a preluat recent City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România și sponsor la FCSB. Dezvăluirea a fost făcută de Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, într-o emisiune online la Ziarul Financiar. Conform acestuia, fondul de investiții I3CP este finanțat în majoritate de Biserica Ortodoxă a Greciei.

„Unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai holdingului este Biserica Ortodoxă a Greciei. Compania vrea să-şi extindă activitatea atât pe teritoriul Greciei, cât şi pe cel al României. Este ca un fond de investiţii. Noi trebuie să vedem toate actele prin care să se stabilească exact cine sunt aceşti investitori, nu ne putem pronunţa, întrucât sunt doar vorbe şi nu avem încă nişte documente oficiale“, a declarat Cristian Roşu, conform sursei citate, relatează gsp.ro.

Contactat de GSP, Gigi Becali, patronul FCSB, a spus că nu știe despre cine e noul proprietar al City Insurance, dar a dezvăluit că sponsorul ajuns pe tricourile roș-albaștrilor în 2013 a prelungit până în 2025: „Știu doar că au vândut, dar nu știam la cine. Nu am treabă cu afacerile lor. Mie mi s-a spus că se vinde și am fost întrebat dacă vreau să reînnoim contractul. Aveam până în 2022, au zis să facem până în 2025. Am zis da. În rest nu cunosc, ce fac, mă bag în afacerile oamenilor?”

Citește și: Gigi Becali, despre proiectul Superligii europene: Ar fi o nenorocire pentru noi

Biserica Ortodoxă a Greciei este una dintre cele mai respectate și implicate instituții pentru funcționarea statului elen:

  • Constituția Greciei are un preambul dedicat „în numele consubstanțialității și indivizibilității Sfintei Treimi”, iar Biserica joacă un rol foarte important în societatea greacă;
  • Conform unui articol din Guardian, în 2008, averea bisericii era cotată la 700 de miliarde de euro, fiind al doilea deținător de terenuri din Grecia, cu peste 130.000 de hectare.