VIDEO Și la americani se merge cu ursul: Un candidat la postul de guvernator şi-a făcut campanie cu un urs brun

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 05-05-2021 13:13
Actualizat: 05-05-2021 14:13

John Cox, unul dintre numeroşii candidaţi republicani care doresc să-l înlocuiască pe guvernatorul Californiei, ameninţat cu revocarea la un referendum viitor, a făcut senzaţie marţi, aducând un urs brun la un eveniment electoral, informează AFP, potrivit Agerpres.

De fapt, candidatul a decis să-şi facă campanie pe tema "frumoasa şi bestia", "frumoasa" fiind pentru el guvernatorul democrat Gavin Newsom, renumit pentru zâmbetul său holywoodian şi fizicul său de star de cinema, iar el, "bestia" care va zgudui rutina politică californiană.

"Politicienii frumuşei au eşuat în California", a declarat candidatul la o întâlnire electorală în Sacramento, capitala administrativă a statului. "Avem nevoie de schimbări mari, bestiale, pentru a o salva. Voi reduce impozitele, voi face California mai accesibilă şi voi zgudui Sacramento", a dat asigurări Cox.

Ursul brun este simbolul Californiei şi figurează pe steagul acestui stat american.

Pentru cascadoria sa publicitară, John Cox a folosit un urs kodiak, cea mai mare subspecie de urs brun. Exemplarul adus la eveniment a fost născut în captivitate şi a fost dresat ca să apară în filme şi seriale. El a fost denumit "Tag" şi are o greutate de circa 500 de kilograme.

Vizibil placid, Tag s-a mulţumit marţi să aştepte cu răbdare sfârşitul discursului lui Cox, înfruptându-se din hrana oferită de dresorul său şi făcându-şi toaleta.

Utilizarea ursului în scopuri politice şi publicitare a fost aspru criticată de activiştii pentru drepturile animalelor, cum ar fi organizaţia PETA, care a considerat "regretabil şi ruşinos faptul că Tag a fost exploatat în acest mod". "Urşii trebuie lăsaţi în pace, nu ţinuţi într-o incintă pe asfalt şi transportaţi la evenimente", a reacţionat ONG-ul pe Twitter, îndemnând pe "oricine cu un dram de decenţă să lase animalele sălbatice în afara activităţilor lor publicitare".

Numărul de semnături necesare pentru organizarea unui referendum privind revocarea guvernatorului Newsom a fost atins (aproximativ 1,5 milioane). Nu a fost încă stabilită o dată pentru scrutin, care va întreba alegătorii statului dacă vor să-l înlocuiască pe Newsom şi, dacă da, cu cine.

Sondajele şi experţii consideră că Gavin Newsom ar trebui să-şi poată păstra postul, deoarece alegătorii din California au votat în număr copleşitor pentru tabăra democrată la ultimele alegeri.