Christos Stylianides, desemnat emisar special al UE pentru libertatea religiei

Autor: Grigore Onescu
Publicat: 05-05-2021 21:13

Comisia Europeană l-a desemnat miercuri pe fostul comisar european pentru ajutor umanitar Christos Stylianides în funcţia de emisar special ''pentru promovarea libertăţii religiei şi credinţei'', transmite AFP citata de Agerpres.

Acest post a fost creat în 2016 de fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, dar nu a fost reînnoit în 2019 de succesoarea sa, Ursula von der Leyen.

Christos Stylianides, un cipriot în vârstă de 62 de ani, a fost eurodeputat din partea Partidului Popular European. Activitatea sa va fi legată de vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

''Libertatea religiei sau a credinţei este atacată în multe locuri din lume. Această numire demonstrează că suntem decişi să protejăm toate confesiunile şi credinţele'', a scris Schinas pe Twitter.

În luna octombrie, cincizeci de eurodeputaţi din grupurile PPE şi ECR (Conservatorii şi Reformiştii Europeni) au solicitat restabilirea acestei funcţii ''cât mai rapid posibil''.

''În sfârşit!'', a reacţionat pe Twitter liderul grupului europarlamentar al PPE, germanul Manfred Weber.

La rândul său, grupul ECR a salutat numirea lui Stylianides. ''În acest an, peste 340 de milioane de creştini au fost supuşi persecuţiilor în lume din cauza credinţei lor'', a atenţionat eurodeputatul italian Carlo Fidanza.