'Statele Unite au, deocamdată, o lună de reflecție în privința Tratatului Cer Deschis', declară Konstantin Gavrilov

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 05-05-2021 21:36

Statele Unite au o lună ”de reflecție” în privința Tratatului Cer Deschis (DON), a declarat șeful delegației Rusiei la negocierile de la Viena pe probleme legate de securitatea militară și controlul armelor, Konstantin Gavrilov, într-un comentariu scris pentru cotidianul Izvestia și preluat de publicația Gazeta.ru.

”Statele Unite au, deocamdată, o lună de reflecție. Dacă decid să-și reafirme angajamentul față de consolidarea încrederii și transparență în domeniul militar, nu vom avea nimic de obiectat. Suntem gata să depunem o muncă minuțioasă pentru rezolvarea pretențiilor reciproce din cadrul DON, atât cu SUA, cât și cu alte state participante”, a subliniat Gravrilov.

În același timp, șeful delegației a amintit că procedurile interne de retragere a Rusiei din acord ar urma să fie finalizate undeva în luna mai. După finalizarea acestor proceduri, începe o perioadă de șase luni ce precede retragerea efectivă a părții ruse din Tratat.

Anterior, Gavrilov a declarat că Tratatul Cer Deschis se apropie de dezintegrare.

La 15 ianuarie, Rusia a anunțat că se retrage din Tratatul Cer Deschis. Acordul a fost semnat la 24 martie 1992, la Helsinki, de reprezentanții a 23 de state membre ale Organizației de Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). La data de 22 noiembrie 2020, SUA au încheiat procedura de retragere din DON, amintește Gazeta.ru.