Măsurile cuprinse în Programul de Convergenţă respectă recomandările specifice de ţară ale Comisiei Europene

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 05-05-2021 23:45

Memorandumul privind Programul de Convergenţă al României pentru perioada 2021 - 2024, care urmează să fie transmis Comisiei Europene pentru coordonarea politicilor economice şi bugetare în cadrul Uniunii, ca parte a Semestrului European a fost aprobat de Guvern miercuri, iar măsurile cuprinse în cadrul acestuia răspund recomandărilor specifice de ţară pentru România, a anunţat Ministerul Finanţelor.

Conform sursei citate, programul adoptat prezintă traiectoria şi măsurile necesare pentru consolidarea finanţelor publice într-o manieră sustenabilă şi echilibrată, care să nu afecteze capacitatea României de a sprijini economia şi de a promova investiţiile, ca modalitate de susţinere a unei creşteri economice durabile, scrie Agerpres.ro.

Programul de Convergenţă are la bază prevederile Strategiei fiscal-bugetare şi prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2021-2024.

Potrivit estimărilor, recuperarea economică va fi completă în acest an, iar ritmul anual de creştere pe termen mediu se va apropia de 5%, susţinută de bugetele în creştere pentru investiţii publice. Nivelul datoriei publice este estimat să rămână la un nivel sustenabil, sub valoarea de referinţă de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht, în condiţiile reducerii graduale a deficitului bugetar către un nivel inferior plafonului de 3% din PIB în 2024.

De asemenea, programul reflectă investiţiile planificate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care se aşteaptă să genereze o contribuţie anuală pozitivă la creşterea economică pe termen mediu de aproape 1 punct procentual.

Începând cu anul 2020, România face obiectul Procedurii de deficit excesiv - din cadrul Pactului de Stabilitate şi Creştere, ca urmare a depăşirii limitei de deficit bugetar de 3% din PIB în anul 2019. Comisia Europeană urmează să reevalueze în această lună situaţia bugetară a României pe baza informaţiilor transmise prin Programul de Convergenţă şi ne aşteptăm la o analiză pozitivă din partea acesteia, iar recomandările specifice de ţară din acest an să reflecte obiectivele noastre de politici economice.