'Este greu să treci peste absența unei statalități istorice', declară Aleksei Pușkov în privința Ucrainei

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 09-05-2021 23:11

Senatorul Aleksei Pușkov a comentat spusele reprezentantului delegației Kievului în Grupul de contact trilateral de reglementare a conflictului din Donbass, Leonid Kravciuk, potrivit căruia părerea Ucrainei referitoare la negocierile de la Minsk s-ar putea contura după întâlnirea președinților Rusiei și SUA, relatează RIA Novosti.

Într-o declarație anterioară, Kravciuk a afirmat că, personal, se pronunță pentru retragerea din Formatul de la Minsk, dacă va exista o încercare de abatere de la problema soluționării pe cale pașnică. El a adăugat, de asemenea, că părerea Ucrainei referitoare la negocieri s-ar putea contura după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden și o posibilă întrevedere a președinților Ucrainei și Rusiei.

”Este greu să treci peste absența unei statalități istorice: în 30 de ani de existență formal independentă, Ucraina nu a reușit să o depășească. De aici și actuala dependență fără echivoc de Occident și, în primul rând, de SUA, ca unică formă posibilă de existență a Ucrainei moderne”, a scris Pușkov pe canalul său de pe rețeaua Telegram.

Potrivit afirmațiilor sale, Ucraina nu are o elită capabilă să gândească și să se comporte independent, sunt doar niște oameni ajunși întâmplător la putere și care caută ocrotitori și donatori financiari.

”Ucraina nu are și nu poate avea o politică externă independentă, la fel ca și suveranitate: istoric, acest teritoriu a căutut mereu pentru sine ocrotitori și de cine să depindă – de Rusia, de Suedia, de Polonia, de Austro-Ungaria, de Germania”, a adăugat senatorul.

RIA amintește că, în aprilie 2014, autoritățile Ucrainei au declanșat o operațiune militară împotriva autoproclamatelor republici populare Lugansk și Donețk, care și-au proclamat independența după lovitura de stat din Ucraina, din februarie 2014. Potrivit ultimelor date ONU, conflictul s-a soldat cu aproape 13.000 de victime. Problema soluționării situației din Donbass este discutată, inclusiv în timpul întâlnirii de la Minsk a Grupului de contact care, de la septembrie 2014 până în prezent, a adoptat deja trei documente, ce reglementau pașii de dezescaladare a conflictului. Dar și după acordurile de armistițiu, între părțile aflate în conflit continuă schimburile de focuri.