Funcționarii incompatibili, interziși 3 ani în funcții de conducere - Parlamentarii USR PLUS propun modificarea legii ANI

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 12-05-2021 13:08

Un număr de 58 de parlamentari USR PLUS au depus o lege care înăsprește regimul incompatibilităților în sensul în care funcționarii publici declarați incompatibili de ANI nu vor mai putea ocupa timp de 3 ani poziții de conducere și control la stat.

„Legea ANI are lacune. În prezent, aleșii declarați incompatibili au interdicție pentru 3 ani de a exercita funcții publice elective, așa că au descoperit această portiță: nu mai pot ocupa funcții alese, dar pot fi numiți și există primari care se transformă în administratori publici, în directori de instituții șamd. Inițiativa mea își propune să corecteze această scăpare a legii, iar persoana declarată incompatibilă sau în conflict de interese va trebui să ia o pauză de la contactul cu banii publici”, a explicat senatorul USR Cosmin Poteraș.

Senatorul USR PLUS precizează că inițiativa nu se referă la orice funcție publică, ci numai la cele de conducere sau control la stat. „Dacă persoanele respective sunt atât de bine pregătite în profesia lor, presupun că firmele private vor sta la coadă să-i recruteze”, a adăugat acesta.

Legea propusă extinde interdicția de 3 ani de ocupare a unor funcții sau demnități publice și la categoria funcționarilor cu atribuții de conducere și control precum și la categoriile de funcționari contractuali care exercită atribuții de conducere și control; elimină sintagmele similare: funcție electorală, funcție eligibilă; introduce premisa imposibilității delegării unor atribuții de putere către o persoană angajată sau numită, cu contract de muncă sau contract de management și care a fost destituită în urma constatării unui conflict de interese sau a constatării stării de incompatibilitate; abrogă Alin 5 al articolului 25 din Lege, urmând a se aplica regulile generale privind termenele și condițiile prescripției, prevăzute în dreptul comun.

„Proiectul nu încalcă dreptul la muncă. Constituția îți garantează dreptul să muncești, nu să fii șef la stat pe viață”, conchide senatorul USR PLUS.