Kaspersky: Atacurile de tip DDos au scăzut cu 29% în primul trimestru al anului, raportat la perioada similară din 2020

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 18-05-2021 15:43

Numărul atacurilor de tip Distributed Denial of Service (DDoS) a scăzut cu 29% în primul trimestru al anului, faţă de intervalul similar din 2020, însă a crescut cu 47% în comparaţie cu ultimele trei luni din anul anterior, arată datele centralizate de specialiştii Kaspersky, publicate marţi.

Conform analizei de specialitate, în ianuarie 2021, s-au consemnat 43% din totalul atacurilor DDos raportate la trimestru, potrivit agerpres.ro.

"La începutul anului 2021, mulţi oameni încă lucrau de la distanţă şi îşi petreceau timpul liber acasă. Prin urmare, criminalii cibernetici au efectuat atacuri DDoS împotriva entităţilor de care utilizatorii aveau nevoie mai mult, de exemplu, furnizorii de telecomunicaţii, astfel încât clienţii lor să aibă probleme cu conexiunea la internet sau cu site-urile de jocuri online. Cu toate acestea, în ciuda atenţiei focalizate asupra acestor resurse, statisticile arată că situaţia generală DDoS devine stabilă (...) Din cauza trecerii bruşte către munca la distanţă, gateway-urile VPN corporative şi resursele web, cum ar fi mail-ul sau bazele de cunoştinţe corporative, care erau disponibile anterior doar în interiorul unei organizaţii, au devenit o ţintă pentru atacurile DDoS. În cursul anului, companiile au implementat, în principal, protecţie pentru aceste părţi ale infrastructurii IT. Având în vedere acest lucru, e posibil ca atacurile împotriva acestor active web să fi devenit mai puţin eficiente şi, atunci, numărul de atacuri DDoS a scăzut. Deci, până în februarie şi martie 2021, numărul atacurilor a revenit la nivelul de referinţă pre-pandemie", se menţionează în raportul Kaspersky DDos Prevention.

De asemenea, statisticile sistemului Kaspersky DDoS Intelligence - care interceptează şi analizează comenzile primite de roboţi de la serverele de comandă şi control - au arătat, că, pe 10 şi 11 ianuarie 2021, numărul atacurilor înregistrate a depăşit 1.800, iar timp de câteva zile, în aceeaşi lună, a ajuns la peste 1.500.

Atacul de tip DDoS reprezintă cea mai întâlnită formă de infracţiune cibernetică, având ca ţintă website-uri importante şi mai rar computerele personale.

Kaspersky este o companie de securitate IT care oferă soluţii de securitate în domeniu, prin care protejează peste 400 de milioane de utilizatori individuali şi 270.000 de companii.