Un ghid nepalez şi-a pierdut viaţa pe Everest, după ce a căzut într-o crevasă

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 18-05-2021 22:03

Un ghid nepalez şi-a pierdut viaţa pe Everest, marţi, după ce a căzut într-o crevasă, au anunţat autorităţile guvernamentale, decesul ridicând la trei numărul morţilor survenite în timpul ascensiunilor pe cel mai înalt vârf din lume de la începutul sezonului actual, informează AFP.

Pemba Tashi Sherpa cobora din tabăra 2 în tabăra 1 când a căzut în crevasă, a declarat pentru AFP un oficial guvernamental din tabăra de bază, Gyanendra Shrestha.

''Corpul său a fost scos (din crevasă) şi sunt în curs încercări de a-l aduce înapoi jos'', a adăugat el.

Doi alpinişti străini şi-au pierdut viaţa săptămâna trecută pe Everest. Elveţianul Abdul Waraich, în vârstă de 40 de ani, a murit de epuizare după ce a ajuns pe vârf. Americanul Puwei Liu, în vârstă de 55 de ani, a decedat subit după ce a revenit în tabăra 4, potrivit organizatorilor expediţiei din care făcea parte, scrie Agerpres.ro.

Autorităţile nepaleze au emis în 2021 un număr record de 408 permise pentru ascensiune pe Everest, mai mult decât cele 382 permise acordate în 2019, după ce sezonul din 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19.

Ultimul sezon a coincis cu al doilea val al epidemiei. În ultimele câteva săptămâni, peste 30 de alpinişti au fost evacuaţi din tabăra de bază, deşi doar trei cazuri de COVID-19 au fost diagnosticate oficial.

Săptămâna anterioară, autorităţile din China au anulat expediţiile pe versantul Everestului care le aparţine, de teama contagierilor din Nepal, potrivit media oficiale chineze.

În pofida riscurilor asociate COVID-19, peste 200 de alpinişti şi ghizi au ajuns pe ''acoperişul lumii'' în acest sezon.

Ciclonul Tauktae, care a lovit luni India, provocând ravagii în vestul ţării, a făcut obiectul avertismentelor emise de autorităţi, care au recomandat alpiniştilor să îşi amâne ascensiunea pe Everest. Totuşi, este de aşteptat ca 200 de alpinişti să atingă vârful până la sfârşitul săptămânii, au declarat organizatorii expediţiilor din tabăra de bază.