Plângerea depusă de Parchet împotriva Carolei Rackete a fost respinsă de către un judecător italian

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 19-05-2021 23:52
Actualizat: 19-05-2021 23:53

Un judecător italian a respins miercuri plângerea depusă de Parchet împotriva Carolei Rackete, cetăţeană germană aflată la comanda unei nave umanitare care a salvat migranţi şi i-a debarcat în Italia, a anunţat ONG-ul care administrează nava, informează AFP.

Tânăra germană a acostat cu forţa la sfârşitul lui iunie 2019, cu circa 40 de migranţi la bordul navei Sea-Watch 3, pe mica insulă Lampedusa şi a fost acuzată că a încercat o manevră periculoasă împotriva navei pazei de coastă ce vroia să o împiedice să intre în port, scrie Agerpres.ro.

Ea a fost plasată în arest la domiciliu şi adusă câteva zile mai târziu în faţa unui judecător care a decis punerea ei în libertate, acesta apreciind că tânăra femeie şi-a făcut pur şi simplu datoria salvând vieţi.

Carola Rackete a ignorat veto-ul impus de ministrul de interne italian de la acea dată, Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, în cadrul politicii acestuia a "uşilor închise" menită să stăvilească fluxul de imigraţie ilegală pe coastele italiene.

Miercuri, dosarul împotriva Carolei Rackete, care a devenit o eroină a stângii italiene, a fost în final clasat, a anunţat un purtător de cuvânt al Sea Watch Italia.

"Prin abandonarea anchetei împotriva Carolei Rackete, judecătorul din Agrigente", în Sicilia, "a recunoscut necesitatea de a salva vieţi omeneşti", a spus unul dintre avocaţii ei, Salvatore Tesoriero, pentru agenţia de presă Adnkronos.

Italia este una dintre principalele porţi de intrare în Europa pentru migranţii care vin din Africa de Nord, în special dinspre Tunisia şi din Libia.

Peste 13.000 de migranţi au ajuns pe coastele Italiei de la începutul anului, a declarat miercuri actualul ministru de interne Luciana Lamorgese, înaintea unei vizite la Tunis, joi, pe care o va întreprinde alături de comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

În schimb, Salvini, care a afirmat la acea dată că eliberarea Carolei Rackete este "o ruşine", urmează să fie judecat în septembrie la Palermo pentru răpire şi abuz de putere pentru că a refuzat timp de şase zile să lase 164 de migranţi să coboare de pe nava de salvare Open Arms, în august 2019.