Anca Dragu: 'Voluntariatul şi internship-ul sunt elemente ce ţin de responsabilitatea universităţilor și ar trebui aprofundate în România'

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 21-05-2021 12:41

Voluntariatul şi internship-ul sunt elemente care ţin de responsabilitatea universităţilor şi ar trebui, poate, aprofundate în România, a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu.

"Responsabilitatea universităţilor este una foarte mare şi eu aş vrea să văd că universităţile sunt mai active în acest sens. Şi aici ne gândim de la excelenţa şi integritatea academică, până la aspecte legate de egalitatea de şanse, egalitate de gen. De asemenea, activităţi civice şi implicarea civică în care trebuie să fie angrenate universităţile şi studenţii. De asemenea, voluntariatul şi internship-ul sunt elemente ce ţin de responsabilitatea universităţilor şi care ar trebui, poate, aprofundate în România", a declarat Anca Dragu, vineri, în cadrul conferinţei "Responsabilitatea socială a universităţilor din România", organizată de DC News Media Group, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele Senatului a adăugat că, din experienţa sa universitară în străinătate, voluntariatul i s-a părut cea mai valoroasă experienţă.

"Am avut şansa să cunosc alte medii. De exemplu, făceam voluntariat într-o şcoală, într-un cartier cu persoane cu mai puţine posibilităţi financiare şi acolo ţineam câteva cursuri, ceva de genul cunoştinţe generale despre economie. Apoi, universitatea mă obliga să fac internship şi era, în primul rând, efortul de a găsi acest internship, apoi de a fi acceptat, desigur, erau internship-uri plătite, unele foarte puţin, cele mai multe neplătite, dar ele arătau şi valoarea ta ca student, în momentul în care vei părăsi universitatea cam cine se va uita la tine pe piaţa muncii ", a precizat Dragu.

Anca Dragu şi-a exprimat "deschiderea totală" faţă de modificări legislative care să încurajeze "latura responsabilităţii la nivelul universităţilor".

"Atât în ceea ce priveşte rolul universităţii, cât şi comportamentul studenţilor, da, deschidere totală, pentru că studenţii termină universităţile şi devin participanţi maturi în societate şi atunci ei trebuie să fie echipaţi cu toate aceste noţiuni care ţin de egalitatea de şanse, egalitatea de gen, implicare civică, integritate profesională şi academică, desigur, deci toate aceste valori trebuie să fie în valiza unui absolvent de universitate", a mai declarat Anca Dragu.