Scandalul deturnării avionului la Minsk se amplifică. Marea Britanie interzice zborurile Belavia, transportatorul național belarus

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 24-05-2021 21:24

Marea Britanie este prima țară care în urma incidentului privind aterizarea forțată a avionului Ryanair la Minsk, anunță că refuză să mai primească în țară transportatorul național belarus Belavia.

De asemenea, Autoritatea civilă de aviație din Anglia a primit indicații cu privire la evitarea și ocolirea spațiului aerian al Belarusului pentru siguranța tuturor pasagerilor.

Anunțul a fost făcut de către Secretarul de stat pentru transporturi, deputatul Rt Hon Grant Shapps.

O decizie similară a fost luată și de către Lituania. Țara a interzis sosirea și plecarea aeronavelor din țară, a căror rută trece prin Belarus.

„Orice zbor către și dinspre Lituania prin Belarus este interzis… Acest lucru nu înseamnă o interdicție a zborurilor, înseamnă că companiile aeriene trebuie să aleagă o rută diferită”, a spus Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor al Lituaniei, Marius Skuodis.

Pe 23 mai, un avion Ryanair în deplasare de la Atena la Vilnius a aterizat de urgență la Minsk sub pretextul că avionul ar fi fost minat.

Pentru a escorta aeronava, a fost ridicată o aeronavă luptător MiG-29 al Forțelor Aeriene din Belarus. Imediat după aterizare, forțele de securitate din Belarus l-au reținut pe creatorul și redactorul-șef al canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevich, care se afla la bord. Informațiile privind un eventual dispozitiv explozibil la bordul avionului nu au fost confirmate.

Comisia Europeană a considerat incidentul de aterizare inacceptabil. Șeful diplomației internaționale a UE, Josep Borrell, a cerut o anchetă internațională.

Autoritățile de la Minsk îl acuză pe Roman Protasevich de crearea unui grup extremist, care a organizat revoltele după alegerile prezidențiale din august 2020.