Expoziţie de 1 iunie la Memorialul Închisoarea Piteşti dedicată copiilor şi adolescenţilor

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 25-05-2021 10:39

O expoziţie dedicată copiilor şi adolescenţilor, intitulată "În gura marelui URS", va fi deschisă pe 1 iunie la Memorialul Închisoarea Piteşti.

"Copiii vor putea participa la ateliere de desene şi va avea loc şi lansarea cărţii cu acelaşi nume. Expoziţia şi romanul grafic 'În gura marelui URS', semnate de ilustratoarea Ana - Maria Lemnaru, sunt inspirate din povestea elevilor închişi de autorităţile comuniste la penitenciarul de minori Târgşor în timpul 'reeducării' ", se precizează într-un comunicat al Memorialului Închisoarea Piteşti transmis, marţi.

Conform aceleiaşi surse, ilustraţiile din expoziţie au menirea de a-i familiariza pe tineri cu subiectul represiunii comuniste într-un mod sensibil şi familiar, întreaga familie putând afla informaţii despre comunism, libertate şi drepturi fundamentale.

" 'În gura marelui URS' este un roman grafic pentru cei mici şi cei mari deopotrivă, care prezintă povestea documentar-ficţională a 700 de copii care au fost întemniţaţi între 1949-1951. Povestea este inspirată în mod special din viaţa lui Ioan Ladea, deţinut politic în mai multe perioade din timpul comunismului şi porneşte de la instaurarea comunismului în România. Ajunşi la Închisoarea Târgşor din motive mai degrabă absurde, elevii sunt puşi în faţa 'reeducării', un proces de obţinere de informaţii şi compromitere a lor. Copii se împart în două grupuri: de o parte, cei care au acceptat reeducarea şi crezul comunist, iar pe cealaltă parte, cei care au refuzat-o", se mai menţionează în comunicat.

Intrarea la expoziţie este liberă, cu respectarea regulilor sanitare, informează organizatorii, conform agerpres.