India se pregătește pentru ciclonul Yaas - Peste un milion de persoane au fost evacuate

Autor: George Traicu
Publicat: 25-05-2021 13:45

Peste un milion de persoane au început să fie mutate în zone sigure de autorităţile de pe coasta de est a Indiei în contextul apropierii ciclonului Yaas, marţi, la câteva zile după ce coasta de vest a ţării a fost lovită de un alt ciclon, care a făcut numeroase victime, relatează Reuters.

Departamentul de meteorologie din India (IMD) a anunţat că ciclonul Yaas îşi face simţită prezenţa în Golful Bengal şi urmează să lovească miercuri statele estice Odisha şi Bengalul de Vest, precum şi Bangladesh-ul.

''Este posibil să provoace daune pe scară largă'', a declarat pentru Reuters directorul IMD, Mrutyunjay Mohapatra.

Autorităţile au început să mute locuitorii cu maşinile şi bărcile din zonele joase de coastă în adăposturile înfiinţate în clădiri guvernamentale, şcoli şi în alte clădiri solide.

Femeile însărcinate şi copiii au fost trimişi la spitale guvernamentale, iar pescarii şi-au mutat bărcile în siguranţă, pe uscat.

În districtul Balasore din Odisha, aproape de locul în care se prognozează că ciclonul va atinge zona de uscat, voluntarii au transmis alerte cu ajutorul megafoanelor, îndemnând populaţia să plece.

''Evacuarea este întotdeauna o provocare. În general, există o reticenţă... De data aceasta avem COVID-19'', a declarat Vishal Kumar Dev, un oficial care supraveghează operaţiunile de intervenţie în Balasore. ''Deseori, oamenii spun: 'Vom pleca doar când se va înteţi ploaia'. Noi încercăm să îi convingem'', a adăugat el.

Cicloanele care lovesc Golful Bengal sunt obişnuite în această perioadă a anului şi deseori ajung pe uscat unde provoacă decese şi distrugeri în regiunile de coastă din India şi Bangladesh.

Săptămâna trecută, Tauktae - cel mai puternic ciclon care a lovit coasta de vest a Indiei în ultimele două decenii - a provocat decesul a peste 150 de persoane.

Un al doilea val devastator de cazuri de infectare cu noul coronavirus îngreunează pregătirile pentru furtună.

Autorităţile din Odisha au declarat că sunt efectuate teste antigenice, se controlează temperatura şi sunt luate măsuri de izolare a persoanelor cu simptome de COVID-19.