Arhiepiscopia Tomisului INTRĂ TARE în plin scandal: ÎPS Teodosie NU are nouă teze de doctorat plagiate

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 25-05-2021 14:58

Reacție de ultimă oră a Arhiepiscopiei Tomisului, în scandalul tezelor de doctorat plagiate care ar fi fost conduse de ÎPS Teodosie. Instituția bisericească anunță că acuzațiile nu sunt veridice. Universitatea Ovidius din Constanța a anunțat, marți, înființarea unei comisii de analiză după informațiile apărute în presă, potrivit cărora nouă teze de doctorat pe care le-a coordonat ÎPS Teodosie au fost invalidate pentru plagiat.

Citește și: IPS Teodosie, implicat într-un SCANDAL MONSTRU: NOUĂ din cele 15 teze de doctorat coordonate de el ar fi plagiate

Referitor la acuzele aduse în presă Școlii doctorale de teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța, Arhiepiscopia Tomisului precizează următoarele:

1. Conducătorii de doctorat nu au studenți-doctoranzi peste limita legală. Conform art.19 din Regulamentul instituțional de organizare a studiilor doctorale în cadrul Universității „Un conducător de doctorat poate îndruma la UOC maximum 20 doctoranzi, indiferent de stadiul în care se află studenţii-doctoranzi”. Actualmente, IPS Teodosie are 17 doctoranzi, iar ceilalți profesori nu depășesc limita de 20 de doctoranzi, cum eronat a fost prezentat public.

2. Referitor la invalidările prezentate public, din anul 2016 și până în prezent, IPS Teodosie, ca îndrumător, a avut invalidate un număr de opt teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt invalidate definitiv. În această fază, CNATDCU propune diferite modificări necesare tezelor, după care tezele sunt reanalizate. Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv și doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate și doar una a fost invalidată definitiv, CNATDCU considerând că teza nu a fost modificată corespunzător.

3. Referitor la „calculatorul” invocat de IPS Teodosie, situația este următoarea: softul antiplagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menționează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5% din teză. În cazul tezelor coordonate de către IPS Teodosie, nici una dintre teze nu a depășit procentul de 5%, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU.

În concluzie, nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea IPS Teodosie, cum iarăși eronat s-a afirmat public.