Republica Moldova trebuie să facă reforme în justiție pentru a primii 50 de milioane de euro din partea Parlamentului European

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 25-05-2021 15:22
Actualizat: 25-05-2021 15:23

Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, a declarat în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Chișinău că, pentru o relație mai bună între Uniunea Europeană și Republica Moldova trebuie să existe alegeri libere, democratice, respectând toate standardele internaționale, notează ipn.md

Siegfried Mureșan susține că a transmis autorităților din Moldova așteptarea ca alegerile parlamentare anticipate să fie organizate în cele mai bune condiții, ca cetățenii moldoveni, oriunde s-ar afla, să poată alege în bune condiții. Potrivit lui, numărul cetățenilor Republicii Moldova este tot mai mare peste hotare și este clar că e nevoie de mai multe secții de votare peste hotare decât la alegerile prezidențiale.

Europarlamentarul spune că el și membrii Parlamentului European își doresc după anticipatele din Republica Moldova un parlament legitim, cu o majoritate transparentă și care să susțină un Guvern ce să implementeze reforme așteptate de cetățeni.

În altă ordine de idei, Siegfried Mureșan, a remarcat că Moldova a primit 300 mii de vaccinuri donație din partea României, dar cetățenii Republicii Moldova trebuie să cunoască că aceste vaccinuri au fost cumpărate la nivel central de Comisia Europeană.

Citește și Siegfried Mureșan: Sunt la Chișinău și mă apuc de treabă. Modernizarea și apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană

De asemenea, europarlamentarul spune că a văzut în prima parte a acestui an cum încrederea de care se bucură președintele Maia Sandu duce la mai mult sprijin din partea țărilor UE pentru cetățenii Republicii Moldova. În opinia sa, Moldova are acum un președinte care este primit în toate cancelariile europene și timp de jumătate de an a scos țara din izolare.

„Vaccinurile din România nu ajungeau așa repede la Chișinău, dacă președintele Republicii Moldova nu se afla în legătură permanentă cu președintele României, cu primul ministru, cu autoritățile și nu ar fi beneficiat de încrederea lor”.

Potrivit lui, principalele reforme pe care le așteaptă Parlamentul European sunt cele în justiție. Cu cât mai repede va fi implementată această reformă, cu atât mai repede se va reuși oferirea asistenței financiare de la nivel european de 50 de milioane de euro care este la dispoziția Republicii Moldova. Europarlamentarul a mai spus că, actualmente, se lucrează la nivel european la un pachet de sprijin pentru a ajuta Moldova să-și revină după pandemie.