VIDEO Ludovic Orban, după aprobarea ratificării EURATOM: Parlamentul şi formaţiunile politice prezente la vot au dat dovadă de responsabilitate

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 26-05-2021 16:53
Actualizat: 26-05-2021 18:47

Parlamentul şi toate formaţiunile prezente la votul proiectului de lege privind ratificarea deciziei EURATOM, "în ciuda unor frecuşuri, a mai multor discuţii", au dat dovadă de responsabilitate, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

"Facilitatea de redresare şi rezilienţă decisă la nivel european, pentru a putea fi implementată, este indispensabilă ratificarea de către toate parlamentele ţărilor Uniunii Europene a acestei modificări a Tratatului. Fără ratificarea de către Parlament, inclusiv de către Parlamentul României, această enormă şansă de relansare economică care este reprezentată de facilitatea de redresare şi rezilienţă nu ar fi putut să intre în implementare. Mă bucur că, în ciuda unor frecuşuri, în ciuda unor tălpi, în ciuda foarte multor discuţii, Parlamentul României şi toate formaţiunile politice care au fost prezente la vot au dat dovadă de responsabilitate şi, prin acest vot, am arătat că noi suntem ţara Uniunii Europene şi că noi vrem să susţinem toate planurile de la nivel european care urmăresc relansarea economică şi rezilienţa", a afirmat Orban la Parlament.

El a adăugat că pentru ratificare era necesar să voteze două treimi dintre senatori şi deputaţi.

"La noi a fost un pic mai dificil decât în alte parlamente pentru că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României, ratificarea tratatului era necesară în majoritate calificată de două treimi dintre deputaţi şi senatorii care formează Parlamentul României şi, pe lângă voturile certe ale parlamentarilor din grupurile parlamentare ale PNL, ale USR PLUS, ale UDMR şi ale grupului minorităţilor naţionale, care au fost încă de la început certe şi clare, pentru a putea avea această majoritate calificată aveam nevoie şi de votul uneia sau alteia dintre formaţiunile politice ale opoziţiei", a explicat liderul PNL.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind ratificarea deciziei EURATOM.

S-au înregistrat 378 de voturi "pentru" două voturi împotrivă şi trei abţineri.

Obiectul de reglementare al proiectului de lege îl reprezintă ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles.

Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (2020/2053) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se va aplica numai după ratificarea sa de către toate statele membre. Prevederile sale sunt direct aplicabile statelor membre, fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislaţia naţională.