Un doctor în psihiatrie atrage atenția asupra bolilor post-pandemie: 'Mi-e teamă că am ajuns într-un loc de unde nu ne mai putem întoarce'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 27-05-2021 14:09
Actualizat: 27-05-2021 15:39

Medicul Adrian Eugen Căpşună, doctor în psihiatrie, atrage atenția că există riscul real al apariţiei unor psihoze care vor afecta atât fiecare individ în parte, dar şi societatea în ansamblul ei. Este vorba despre un efect duopă pandemie. Căpşună este și fost şef de secţie al Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina.

”Poartă acum masca tocmai pentru că statul, conducătorul i-a spus să nu o mai poarte. Asta ce înseamnă? Că oamenii se întorc împotriva celor de la conducere, atunci când nu-i mai cred. Lipsa de încredere duce la înstrăinarea între oameni. Dacă tu nu mai ai încredere în cei care te conduc, te înstrăinezi de ei. Înstrăinarea unui om faţă de conducere îi dovedeşte ineficienţa. Italienii au venit cu conceptul de socio-psihiatrie. Politicul şi factorul social sunt cele care duc la apariţia bolilor psihice, nu atât predispoziţia sau ereditatea” a declarat medicul Adrian Căpşună pentru ziarul ADEVĂRUL.

„Şi uite aşa ajungem să ne întrebăm cum de am făcut cancer” Dincolo de pshioza socială, cazurile de depresie care vor avea finalitate tragică se vor înmulţi tot pe fondul acestei fricii induse timp de un an şi jumătate la nivel global. Există pe de o parte anxietatea, teama fără motiv şi fobia, teama cu obiect identificabil. Suntem cu toţii în faza în care, spune medicul Adrian Căpşună, vom continua să ne temem de oameni, de boală, de murdărie, de virus.

”Dacă tot timpul stai numai cu frica, îţi faci viaţa de coşmar. Cât poţi trăi aşa? Orice problemă are omul, el caută să o rezolve. Apelem mai întâi la puterile noastre, apoi la ajutorul altora ca să rezolvăm. În momentul în care din punct de vedere conştient nu găsim soluţii la rezolvare atunci intervine acest mare necunoscut, acest mecanism al inconştientului care rezolvă el problemele. Şi uite aşa ajungem să ne întrebăm cum de am ajuns să facem cancer sau o altă boală ucigătoare. Am scpat de responsabilitatea actului suicidal, dar mintea mea profundă a găsit o soluţie: să mor, dar să nu fiu eu răspunzător pentru asta. Poate tot aici ar trebui să căutăm răspunsuri în cazul accidentelor inexplicabile, când maşinile sunt lovite de tren pe calea ferată deşi drumul era liber. Nici nu vă gândiţi ce străfunduri adânci are mintea omului, ce mecanisme autodistructive. Mi-e teamă că am ajuns într-un loc de unde nu ne mai putem întoarce, nu ne mai schimbăm, nu vom mai fi ca înainte, pentru că psihoză poate dura câteva zile, câteva luni, dar îşi poate crea şi o structură care să dureze întreaga viaţă”, a precizat medicul Adrian Căpşună.

Modul în care a fost gestionată pandemia de COVID-19 ”a fost o greşeală la nivel mondial”, iar în curând vom suporta consecinţele, apreciză medicul psihiatru. „Când spun mare îmbolnăvire mă refer atât la intensitatea bolii, dar şi la dimensiunea ei de masă. În unele familii se va ajunge la separarea dintre soţi, dintre rude, la dezbinare. Se vor răci relaţiile chiar între rudele de sânge. Într-un fel este asemănător cu ceea ce se întâmpla la Revoluţia din 1989, când nu mai ajungeau oamenii să se înţeleagă între ei, unii susţineau o tabără politică, alţii pe cealaltă. Unii erau în greşeală. Când într-un grup apare mişcarea aceasta de dezagregare, acolo este o greşeală, dar cine greşeşte?”, a conchisAdrian Căpşună pentru ziarul ADEVĂRUL.