Aproape o jumătate de milion de morţi în Siria, într-un deceniu de război

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 01-06-2021 12:09

Un deceniu de război în Siria s-a soldat cu aproape o jumătate de milion de morţi, a anunţat marţi Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) - un nou bilanţ care include peste 100.000 de victime, ale căror morţi au fostconfirmate de ONG, relatează AFP.

Conflictul a izbucnit în 2011, prin reprimarea unor manifestaţii în favoarea democraţiei, de către Damasc, a implicat multipli actori regionali şi mari puteri şi a aruncat pe drumul exilului milioane de oameni, potrivit news.ro.

Intensitatea confruntărilor armate a scăzut în 2020, în principal în urma unui armistiţiu în nord-vestul Siriei, la Idleb, ultimul mare bastion jihadist şirebel, dar şi din cauza pandemiei covid-19, împotriva căreia s-au concentrat eforturile.

SOHR, un ONG cu sediul în Marea Britanie care dispune de o vastă reţea de surse militare şi medixale în întreaga Sirie, a anunţat marţi 494.438 de la începutul războiului.

Bilanţul precedent al Observatorului, publicat în martie, se ridica la peste 388.000 de morţi.

SOHR a putut verifica între timp informaţii cu privire la moartea altor 105.015 de persoane.

Directorul SOHR Rami Abdel Rahman a declarat AFP că aproape jumătate dintre aceste victime sunt civili (42.103), marea majoritate ucişi prin tortură în temniţele regimului lui Bashar al-Assad.

”Majoriatea zdrobitoare a acestor morţi se întinde din 2012 până la sfârşitul lui 2015”, precizează el.