'Pe urmele papei Francisc' Biserica din România comemorează vizita apostolică din urmă cu doi ani

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 01-06-2021 20:08

În urmă cu doi, între 31 mai și 2 iunie, papa Francisc se afla în România, în cea de-a 30-a călătorie apostolică din pontificatul său. La 24 de luni de la acel eveniment, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, pe teritoriul căreia se află localitatea Blaj, a organizat o serie de evenimente în amintirea vizitei pontifului. Știrea a fost preluată de Vatican News și transmisă nu doar de programul în limba italiană ci și de alte redacții lingvistice de la Radio Vatican.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

1 iunie 2021 – Vatican News. La Blaj, programul inițiativei „Pe urmele papei Francisc: Sărbătoarea Fericiților episcopi greco-catolici români” începe în ziua de 1 iunie, în cursul serii, la ora locală 18, prin celebrarea Vecerniei Solemne a Sărbătorii Episcopilor martiri greco-catolici români, beatificați de papa Francisc la Blaj, în contextul călătoriei apostolice în România. Slujba Vecerniei este oficiată de PS Cristian, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș – după cum informează situl bisericaromanaunita.ro.

Miercuri, 2 iunie, în Sărbătoarea Fericiților episcopi greco-catolici români, începând cu ora 10, se celebrează Sfânta Liturghie solemnă în catedrala „Sfânta Treime”, din Blaj. După celebrarea euharistică va fi prezentat un album fotografic care istorisește – prin intermediul imaginilor – vizita papei Francisc la Blaj, una din etapele călătoriei apostolice în Romania, desfășurată în zilele 31 mai – 2 iunie 2019, sub genericul ”Să mergem împreună!”.

Programul aniversării vizitei cuprinde și conferința cu titlul “Semnificația istorică a vizitei papei Francisc la Blaj, în 2019”, ținută de profesorul Ciprian Ghișa, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

De asemenea, la Palatul Culturii din Blaj s-a organizat o expoziție cu portrete ale Fericiților episcopi martiri, intitulată “Credință și artă“, realizată de pictorul Liviu Lăzărescu.

Prin organizarea acestor evenimente se dorește cinstirea memoriei și a sacrificiului Fericiților episcopi greco-catolici martiri a căror comemorare este înscrisă în calendarul liturgic al Bisericii Catolice din România, în data de 2 iunie. La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, celebrată de papa Francisc, la 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj, pontiful îi prezenta pe noii Fericiți – Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu – ca modele de libertate, milostivire și de apărare a credinței în fața oricărei ideologii, conform vaticannews.va.