Începe strângerea de semnături pentru demiterea lui Nicușor Dan

Autor: Radu Pop
Publicat: 07-06-2021 16:17

Un partid cu reprezentare parlamentară anunță, luni, că demarează procedurile pentru inițierea unui referendum de demitere a primarului general al Capitalei, Nicușor Dan.

„Au trecut opt luni de când Bucureștiul are o nouă administrație și este evident că în toată această perioadă nu s-a făcut nimic pentru bucureșteni. Dimpotrivă, chiar putem vorbi de un regres în multe privințe. Lucrurile nu merg in direcția potrivită, iar acțiunile recente ale primarului general au demonstrat că actuala administrație este preocupată de orice altceva, numai de interesul comunității nu. Nicușor Dan pare să aibă agendă paralelă nu doar cu promisiunile de campanie, ci și cu nevoile bucureștenilor”, a declarat deputatul umanist Steluța Cătăniciu, membru al Biroului Executiv al PPU (social-liberal).

Potrivit legii, mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia.

„Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului”, prevede Codul Administrativ.

„Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul buletinului sau ale cărții de identitate și semnătură olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului”, mai prevede legea.

Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puțin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.

Priarul este demis dacă s-au pronunțat în acest sens cel puțin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar rezultatul referendumului a fost validat în condițiile legii.