CCR le stinge lumina magistraţilor activişti: SIIJ este constituţională şi în raport cu hotărârea CJUE (surse)

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 08-06-2021 17:30
Actualizat: 08-06-2021 20:49

Curtea Constituţional a decis marţi, 8 iunie, că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) funcţionează constituţional în raport cu hotărârea recentă a CJUE pe tema MCV, iar instanţele naţionale nu pot înlătura normele constituţionale în aplicarea principiului supremaţiei dreptului european. Decizia CCR lasă fără efecte hotărârea Curţii de Apel Piteşti de luni, 7 iunie, prin care s-a stabilit că, în virtutea hotărâri CJUE, SIIJ nu mai poate funcţiona.

UPDATE - CCR confirmă oficial ştirea!

CCR s-a pronunţat astfel pe „excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 ind.1 - 9 din legea 304/2004 privind organizarea judiciară, precum şi a ordonanţei de urgenţă 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”.

Astfel, CCR a stabilit că hotărârea CJUE nu poate genera o schimbare a jurispridenţei Curţii în privinţa SIIJ, nefiind vorba despre o încălcare a art. 148 din Constituţie.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis la 18 mai că este de competența autorităților naționale din România să decidă dacă înființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ) respectă cererile de independență, potrivit unui comunicat al Curții. CCR arată că obligaţia de colaborare loială instituţională cu Comisia Europeană nu pot reveni instanţelor de judecată, neavând niciun temei în Constituţia României. Potrivit CJUE, recomandările MCV nu constituie norme de drept european pe care instanţele să le poată aplica cu prioritate în detrimentul legilor interne.