Explozie a investiţiilor de retail din Europa: Numărul acestora s-a dublat în ultimele șase luni

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 11-06-2021 16:52

Numărul investitorilor de retail din Europa s-a dublat de la începutul anului trecut şi până în prezent, în condiţiile în care carantina şi economiile acumulate în perioada pandemiei au declanşat o explozie a investiţiilor în acţiuni din partea investitorilor non-profesionişti, arată datele publicate de operatorul bursier european Euronext, informează Reuters.

Cu toate acestea, este vorba de o tendinţă care este mai puţin evidentă în Europa decât în SUA, unde participarea investitorilor de retail pe pieţele bursiere a explodat în vara anului trecut pentru ca în luna ianuarie a acestui an să atingă un nivel extraordinar, scrie Agerpres.ro.

Aşa-numitele "meme stocks", precum acţiunile retailerului de jocuri video GameStop Corp sau acţiunile lanţului de cinematografe AMC Entertainment, au înregistrat creşteri explozive, alimentate de faptul că investitorii de retail şi-au coordonat strategiile de investiţii pe reţelele sociale.

În Europa tranzacţiile bursiere sunt mult mai fragmentate având în vedere că în regiune există diferite burse. Chiar şi aşa, ponderea din tranzacţiile totale efectuate de investitori de retail a crescut până la aproape 7% la mijlocul lui 2020, de la 2% în 2019, pentru ca în prezent să se situeze la 5%, susţine Euronext.

Comparativ, analistul Jefferies, Daniel Fannon, estima în luna ianuarie că investitorii de retail au fost responsabili pentru 32% din volumul tranzacţiilor cu acţiuni în SUA.

Directorul Euronext, Stephane Boujnah, a dezvăluit pentru Reuters că numărul investitorilor de retail s-a dublat în ultimele 18 luni pe Euronext. După preluarea Borsa Italiana anul trecut, Euronext controlează în prezent un sfert din tranzacţiile cu acţiuni în Europa, în condiţiile în care deţine bursele de la Paris, Amsterdam, Lisabona şi Dublin.

Potrivit lui Boujnah, reglementările privind abuzul de pe piaţă sunt mult mai stricte în Europa decât în SUA, ceea ce face mai dificil pentru investitorii de retail să îşi unească forţele pentru a combate strategiile de tip short selling adoptate de unele fonduri de investiţii, un factor important care stă la baza fenomenului "meme stocks" din SUA.

De asemenea, investitorii de retail s-au îndreptat spre platforme de tranzacţionare uşor de folosit, precum etoro, care în primul trimestru din 2021 a dobândit 3,1 milioane noi utilizatori înregistraţi, comparativ cu 5,2 milioane pe întreg anul 2020.