Karim Khan preia funcția de procuror general al Curţii Penale Internaţionale

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 16-06-2021 10:17

Avocatul britanic Karim Khan preia miercuri funcţia de procuror general al Curţii Penale Internaţionale (CPI), în care îl aşteaptă o misiune complexă din care nu lipseşte ancheta controversată privind conflictul israeliano-palestinian, notează AFP.

Karim Khan îi succede gambienei Fatou Bensouda, ajunsă la finalul celor nouă ani de mandat şi care a fost salutată pentru că a extins activitatea CPI, dar care a înregistrat şi unele eşecuri răsunătoare, cum a fost achitarea fostului preşedinte al Cote d'Ivoire Laurent Gbagbo, potrivit agerpres.ro.

Khan, în vârstă de 51 de ani, a fost ales procuror al CPI în februarie, la New York, de către statele părţi ale Statutului de la Roma. El urmează să depună public jurământul miercuri, la ora locală 11:00 (09:00 GMT), la sediul singurei curţi permanente pentru crime de război, căreia îi va deveni cel de-al treilea procuror general.

Avocat specializat în drepturile omului, Khan ocupa până acum funcţia de subsecretar general al ONU, unde a răspuns de ancheta specială privind crimele de război ale grupării jihadiste Stat Islamic.

Khan a intervenit de partea apărării în numeroase procese în faţa CPI, printre care cel al lui Seif al-Islam, unul din fiii fostului dictator libian Muammar Gaddafi.

Pe noul procuror general în aşteaptă dosare voluminoase şi complicate, cum ar fi cererea de autorizare a unei anchete în războiul antidrog din Filipine, anunţată luni, ancheta privind crimele de război din Afganistan şi cea referitoare la conflictul israelo-palestinian.

El urmează de asemenea să facă faţă opoziţiei unor mari puteri care au refuzat să se alăture CPI, precum Statele Unite, China şi Israel.

'CPI este într-o fază crucială' după ce a suferit numeroase critici pentru că nu a fost 'la fel de eficace precum o doreau statele părţi', este de părere Carsten Stahn, profesor de drept penal internaţional la Universitatea Leyden.

În opinia expertului, sosirea lui Khan ar putea reprezenta şi o 'ocazie de a reforma tribunalul', criticat în mod repetat pentru salariile ridicate ale judecătorilor şi pentru lentoarea procedurilor.

O 'încărcătură politică' aparte va avea ancheta privitoare la conflictul israeliano-palestinian, consideră Stahn, în condiţiile în care, spre exemplu, Marea Britanie, membră a CPI, s-a opus anchetei în acest dosar.

'El va fi sub presiune şi sperăm că va acţiona la fel ca Fatou Bensouda, în totală independenţă, fără teamă sau favoruri', a declarat pentru AFP Matthew Cannock, directorul Centrului pentru justiţia internaţională al Amnesty.

În schimb, Karim Khan ar putea beneficia de o administraţie americană mai puţin conflictuală, după ce Fatou Bensouda a fost vizată de sancţiuni decise sub preşedinţia lui Donald Trump.

Fatou Bensouda lasă în urmă un bilanţ amestecat, chiar dacă a extins activitatea Curţii.

În mandatul său, Laurent Gbagbo a fost achitat pentru crime de război în Cote d'Ivoire, fostul preşedinte congolez Jean-Pierre Bemba a fost şi el achitat în apel, iar urmărirea în justiţie a preşedintelui kenyan Uhuru Kenyatta a fost abandonată.

Fatou Bensouda a înregistrat însă şi succese notabile, cum au fost condamnarea lui Dominic Ongwen, copil-soldat ugandez devenit comandant al brutalei rebeliuni Armata de rezistenţă a Domnului (LRA), şi condamnarea fostului comandant rebel congolez Bosco Ntaganda.

'Ne vom aduce aminte de ea în cele din urmă ca de cineva care a început să facă să avanseze CPI într-o direcţie curajoasă', a apreciat Matthew Cannock.