În timp ce româncele sunt saci de box, iar autoritățile nu fac nimic, Suedia implementează programe pentru combaterea violenţelor faţă de femei

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 17-06-2021 08:34
Actualizat: 17-06-2021 09:55

Guvernul suedez a prezentat miercuri un plan de acţiune pentru a combate violenţele faţă de femei, după ce mai multe cazuri de feminicid au stârnit indignare în Suedia, ţară care se doreşte pionieră în materie de drepturi ale omului, informează AFP.

Planul, în 40 de puncte, prevede între altele programe de prevenţie întărite şi pedepse mai severe împotriva autorilor unor astfel de fapte, scrie Agerpres.ro.

Acest plan a intervenit după uciderea, în primăvară, a cinci femei în numai trei săptămâni, toate de către bărbaţi, majoritatea fiind foşti parteneri ai victimelor.

"Din momentul în care o singură femeie este asasinată sau bătută (...) noi mai avem de lucru", a declarat pentru presă ministrul pentru egalitate între sexe, Marta Stenevi.

Printre măsurile propuse figurează pedepse mai severe pentru încălcarea ordonanţelor de protecţie, pentru violenţa domestică şi pentru viol.

De asemenea, potrivit planului, sancţiunile vor fi mai severe şi pentru cumpărarea de favoruri sexuale, posibilitatea de pedeapsă doar printr-o amendă fiind suspendată.

Guvernul suedez vrea de asemenea să extindă posibilităţile de a obţine o locuinţă protejată şi ordonanţe restrictive pentru femeile victime ale violenţelor.

Potrivit Olgăi Persson, preşedinţa Unizon, o asociaţie care numără peste o sută de centre pentru primirea de femei şi tinere în Suedia, acest plan este aşteptat de ani de zile. "Acesta este un lucru pentru care noi am luptat de multă vreme", a declarat ea.

Olga Persson a salutat legăturile stabilite între violenţa împotriva femeilor şi prostituţie, precum şi ideea ce vizează ca unele crime violente împotriva femeilor să fie considerate crime ale urii.

Însă, a temperat preşedinta Unizon, noul plan nu prevede finanţări pentru măsurile propuse, nici structuri de monitorizare. "Rezultatele noii legislaţii trebuie evaluate în mod continuu", a mai spus ea.

Marţi, CEDO a insistat, în concluzia asupra unei sesizări înaintate de o femeie din Austria, că autorităţile unei ţări trebuie să reacţioneze rapid la acuzaţiile de violenţă domestică şi să evalueze dacă există "un risc real şi imediat pentru viaţa" victimelor.