AUR propune alianță cu PAS și Platforma DA în viitorul parlament

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 17-06-2021 14:38

Alianța pentru Unirea Românilor propune o alianță cu PAS și Platforma DA pentru formarea unui guvern majoritar.  Vlad Bilețchi, liderul partidului a declarat că AUR nu se va alia cu partidele conduse de Igor Dodon, Vladimir Voronin, Ilan Șor și Renato Usatîi.

Potrivit lui Vlad Bilețchi, candidații pe lista AUR ar fi filați de polițiști sub acoperire, iar informația acumulată ar ajunge la Pavel Voicu, ministru al afacerilor interne și la liderul socialist, Igor Dodon. Aceste acțiuni fac parte dintr-un plan al partidelor pro-ruse, prin care se încearcă scoaterea AUR din cursa electorală, spune liderul formațiunii. „Deși am solicitat să fim primiți în audiență de Pavel Voicu, ministerul de interne s-a rezumat doar la un comunicat de presă. 99,9 la sută dintre polițiști sunt onești, dar conducerea MAI îi presează să execute ordine ilegale”, a declarat Vlad Bilețchi.

Președintele AUR de la Chișinău a mai spus că intenția unor politicieni de a elimina formațiunea din cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie a eșuat, Curtea Supremă de Justiție declarând inadmisibilă solicitarea acestora, notează știri.md

AUR solicită partidelor pro-europene să semneze un angajament public, că nu vor face în viitorul legislativ alianță cu Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul „Șor”, Blocul „Renato Usatîi”. În lipsa acestui angajament, rămâne mult spațiu de interpretare, a spus liderul AUR.

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor a sugerat Partidului Acțiune și Solidaritate să o elimine de pe lista sa de candidați pe Natalia Davidovici (nr.11 pe listă), care ar fi lucrat anterior în campanie electorală pentru Renato Usatîi și a făcut declarații publice că România ar fi ocupat Republica Moldova.

Liberalul Dorin Chirtoacă, candidat pe listele AUR, a opinat că vremuri bune vor veni în Republica Moldova doar dacă se va face unirea cu România. Alianța pentru Unirea Românilor își propune să facă unirea până în 2025, prin obținea unei majorități parlamentare. Singura modalitate de integrare în NATO și UE este cea prin unirea cu România. În România sunt 46 de județe, iar pe actualul teritoriu al Republicii Moldova ar fi șase județe. După unire, 1/6 din cheltuielile bugetului de stat al României va fi pentru Republica Moldova, 20 la sută din parlamentarii români vor fi din Republica Moldova, 1/6 din posturile de miniștri și alte funcții publice vor fi la fel pentru oameni din Republica Moldova, a estimat Sorin Chirtoacă. Odată ce Republica Moldova va fi în componența României, în Parlamentul României vor ajunge și reprezentanți ai minorităților naționale, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, după modelul de succes din România privind maghiarii, a subliniat liderul PL.

După ce va fi parte a României, Republica Moldova va beneficia de fonduri europene  mai mari, în comparație cu cele alocate în momentul de față de către UE. Totodată, pensia minima va fi de 200 de euro, iar unele pensii vor fi și de 1.000 de euro, așa cum primesc în prezent unele persoane în etate din România. AUR este singurul partid care își asumă angajamentul de acordare a alocațiilor pentru copii, până la împlinirea vârstei de 18 ani, în valoare de 60-100 de euro lunar. De la naștere și până la împlinirea vârstei de 18 ani, un cetățean român primește alocații în valoare totală de 12 mii de euro, a precizat Dorin Chirtoacă.

Igor Hâncu, candidat pe listele AUR a amintit că, potrivit unor sondaje, peste 40% dintre cetățenii moldoveni se declară pentru unirea cu România. Este firesc ca unioniștii să fie prezenți în Parlamentul de la Chișinău. Să votăm binele cel mare, nu răul cel mic, a îndemnat Igor Hâncu.