Metoda americană - 300 de milioane de doze în 150 de zile: Joe Biden i-a convins pe americani

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 19-06-2021 11:41
Actualizat: 19-06-2021 12:55

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat vineri seară că 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în 150 de zile de când a preluat funcţia, informează AP.

Biden a creditat oamenii de ştiinţă, companiile farmaceutice, poporul american şi eforturile guvernului său.

Preşedintele a precizat că această campanie de vaccinare a pregătit terenul pentru ca cei mai mulţi dintre americani să aibă o vară relativ normală, pe măsură ce economia se redeschide şi patronii fac angajări.

„Ne îndreptăm spre o vară foarte diferită faţă de cea de anul trecut. O vară strălucitoare, una de bucurie”, a spus el, scrie news.ro.

Deşi Biden a marcat un punct de referinţă, este posibil să nu reuşească să îndeplinească un altul - obiectivul său ca 70% dintre adulţii americani să fie cel puţin parţial vaccinaţi până pe 4 iulie.

Per ansamblu, aproximativ 168 de milioane de adulţi din SUA (65,1% din populaţia cu vârste de peste 18 ani) au primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid până vineri, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor.

Ritmul de vaccinare în SUA a scăzut semnificativ de la aproximativ 2 milioane de doze administrate zilnic, în urmă cu două luni.

Administraţia Biden insistă că şi dacă obiectivul de 70% nu va fi îndeplinit, acest lucru nu va influenţa mult revenirea de ansamblu a SUA, care este deja avansată faţă de previziunile făcute de preşedinte în urmă cu câteva luni.

Biden vrea să sărbătorească Ziua Independenţei ca „vară a eliberării” de coronavirus.

La începutul acestei săptămâni, Casa Albă a anunţat planuri pentru găzduirea lucrătorilor esenţiali şi familiilor lor pe Peluza Sudică, pentru o petrecere de 4 iulie cu grătar şi focuri de artificii. Sunt aşteptaţi mai mult de 1.000 de oameni la ceea ce va fi unul dintre cele mai mari evenimente din timpul administraţiei Biden.