Medicii italiei utilizează tomografia computerizată pentru a dezvălui secretele unei mumii ce are o vechime de aproape 3.000 de ani

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 22-06-2021 21:52

Egiptul Antic se va "întâlni" cu tehnologia medicală modernă atunci când o mumie va fi supusă unei tomografii computerizate într-un spital din Italia în cadrul unui proiect de cercetare demarat pentru a dezvălui secretele acelui artefact ce are o vechime de aproape 3.000 de ani, informează Reuters.

Mumia lui Ankhekhonsu, un fost preot din Egiptul Antic, a fost transferată de la Muzeul de Arheologie Civilă din Bergamo la spitalul Policlinicii din Milano, unde mai mulţi experţi vor încerca să afle informaţii noi despre viaţa şi obiceiurile funerare care existau în urmă cu aproape 3.000 de ani, scrie Agerpres.ro.

"Mumiile sunt, practic, un muzeu biologic, sunt un fel de capsulă a timpului", a declarat Sabina Malgora, directoarea Mummy Project Research.

Potrivit declaraţiilor sale, informaţia despre numele mumiei provine din sarcofagul acesteia, datat între anii 900 î.e.n. şi 800 î.e.n. şi pe care cuvântul Ankhekhonsu - care poate fi tradus prin sintagma "zeul Khonsu este viu" - a fost scris de cinci ori.

Oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect sunt de părere că pot să afle mai multe detalii despre viaţa şi moartea acelui preot egiptean şi să înţeleagă mai bine tipurile de produse utilizate pentru mumificarea trupului său.

"Studierea bolilor şi a rănilor străvechi este importantă pentru cercetarea medicală modernă... putem să studiem cancerul sau arterioscleroza din trecut, iar informaţiile astfel obţinute pot fi utile pentru cercetarea modernă", a precizat Sabina Malgora.