Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie avertizează peste 100 de companii criptografice cu privire la abuzuri

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 23-06-2021 14:49

Autoritatea de reglementare a serviciilor financiare din Marea Britanie, Financial Conduct Authority (FCA), a declarat ieri că 111 companii neînregistrate de active criptografice prezintă un risc pentru consumatori, conform Reuters.

"Avem o serie de firme care lucrează în mod clar în Marea Britanie fără a fi înregistrate la noi și au de-a face cu bănci, firme de servicii de plată, consumatori", a declarat Mark Steward, șeful departamentului de control și supraveghere a pieței la FCA .
Mark Steward a continuat să explice că mulți se implică în cripto din cauza „fricii de a pierde”, mergând până la a spune că ultima manie are „mania lalelelor scrisă peste tot”, la un eveniment City & Financial City’s Week
Avertismentul lui Mark Steward cu privire la firmele criptografice neînregistrate - și la cripto în general - este în concordanță cu poziția mai largă a FCA.
La începutul acestui an, FCA a impus interzicerea tranzacționării instrumentelor derivate criptografice, descriind produsele menționate drept „inadecvate” pentru clienții cu amănuntul. FCA a declarat că produsele criptografice nu au evaluări fiabile, prezintă o prevalență a infracțiunilor financiare și a volatilității și, în orice caz, investitorii de retail nu au înțelegerea de a interacționa în siguranță cu astfel de produse.
Cinci zile mai târziu, FCA a enumerat cinci îngrijorări - pe deplin rezonabile - cu privire la industria criptografică, protecțiile consumatorilor fiind pe primul loc.
În martie, FCA și-a concentrat atenția asupra problemelor legate de moștenirea cripto-criminalității financiare, anunțând că firmelor criptografice li se va cere acum să transmită FCA rapoarte anuale de criminalitate financiară, la fel ca orice altă industrie a serviciilor financiare.
„Această declarație de politică propune ca firmele cu cripto-active să fie aduse în sfera rentabilității pe baza activităților lor comerciale și a riscurilor potențiale de spălare a banilor”, a spus atunci FCA.
Poziția FCA poate să nu găsească sprijin în rândul fanilor cripto, dar preocupările sale sunt bine întemeiate. În luna mai, Agenția Națională pentru Criminalitate din Regatul Unit a publicat evaluarea anuală a criminalității grave și organizate.
În acel raport, NCA a spus că „utilizarea criminală a tehnologiei este în creștere, iar utilizarea activelor criptografice pentru spălarea banilor a crescut în mai multe tipuri de infracțiuni”, a spus NCA la acel moment.