Administraţia Biden depune plângere împotriva statului Georgia pentru o lege electorală 'discriminatorie'

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 25-06-2021 22:32

Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a anunţat vineri că depune plângere împotriva statului Georgia, controlat de republicani, acuzându-l că şi-a reformat legea electorală cu scopul de a restrânge accesul afro-americanilor la vot, relatează AFP.

"Plângerea noastră susţine că schimbările recente operate în legile electorale din Georgia au fost adoptate cu scopul de a nega sau de a reduce dreptul la vot al locuitorilor de culoare", în acest stat sudic, a declarat ministrul justiţiei, Merrick Garland, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că serviciile sale "examinează toate legile adoptate" recent şi cele în discuţie. "Nu vom ezita să acţionăm" dacă şi alte încălcări vor fi constate, a spus el.

De la începutul anului, cel puţin 14 reforme electorale au fost adoptate în state conduse de republicani. Preşedintele Joe Biden a condamnat aceste atacuri "absolut fără precedent" împotriva dreptului la vot al minorităţilor, scrie Agerpres.ro.

Republicanii asigură că textele lor vizează lupta împotriva fraudei electorale, făcându-se ecou al declaraţiilor fostului preşedinte Donald Trump, care susţine - împotriva oricărei evidenţe - că alegerile prezidenţiale din 2020 i-au fost "furate".

În Georgia, guvernatorul Brian Kemp a semnat în martie o lege care, între altele, reduce perioada de vot prin corespondenţă, o procedură preferată de către afro-americani, şi interzice distribuirea apei şi hranei în faţa birourilor de votare, în timp ce şirurile cetăţenilor care aşteaptă să voteze sunt mai lungi în cartierele locuite de afro-americani.

"Mai multe dintre aceste dispoziţii au fost adoptate în scop discriminatoriu şi cu încălcarea legii federale asupra dreptului la vot", adoptată în 1965 după marea mobilizare pentru drepturile civice, a apreciat Kristen Clarke, responsabil de acest domeniu în Ministerul Justiţiei.

Statul Georgia, având un îndelungat trecut segregaţionist, dispune de o importantă populaţie afro-americană care s-a mobilizat în favoarea lui Joe Biden în cursul alegerilor prezidenţiale, înclinând balanţa electorală spre tabăra democrată.

Donald Trump i-a acuzat din nou vineri pe responsabilii electorali ai statului că ar fi organizat un scrutin "trucat şi corupt" şi a reproşat guvernului democrat că "instrumentalizează Ministerul Justiţiei".

"Joe Biden se serveşte de Ministerul Justiţiei pentru a ataca integritatea alegerilor", a afirmat de asemenea şefa Comitetului Naţional al Partidului Republican, Ronna McDaniel, promiţând să intervină în bătălie "prin toate mijloacele aflate la dispoziţia sa".