Problemele prinvind validarea alegerilor prezindențiale continuă în Peru. Juriul național pentru alegeri și-a reluat activitatea după un blocaj instituțional

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 27-06-2021 08:54

Juriul naţional pentru alegeri (JNE), autoritatea electorală responsabilă cu examinarea litigiilor în Peru, şi-a reluat sâmbătă lucrările pentru a stabili cine este câştigătorul alegerilor prezidenţiale, după numirea unui nou membru în urma unei demisii, notează AFP preluat de agerpres.

Judecătorul Victor Raul Rodriguez s-a alăturat acestei instanţe sâmbătă, după ce a depus jurământul, punând capăt impasului cauzat de demisia, în urmă cu trei zile, a unuia dintre membrii săi, care a împiedicat să avanseze lentul procesul de soluţionare a contestaţiilor legate de acest scrutin.

Peru încă nu ştie cine va fi noul său preşedinte după alegerile disputate de la 6 iunie. Numărarea finală a voturi îi acordă candidatul de stânga Pedro Castillo un avans de 44.000 de voturi în faţa adversarei sale de dreapta, Keiko Fujimori.

JNE şi-a refăcut cvorumul pentru a se putea reuni, dar nu a fost stabilit un termen pentru anunţarea numelui noului preşedinte.

Keiko Fujimori, care în caz de înfrângere ar putea fi închisă pentru spălare de bani, continuă să denunţe "fraude", în timp ce Statele Unite au descris alegerile prezidenţiale ca fiind "libere" şi "corecte".

Misiunea de observatori electorali ai Organizaţiei Statelor Americane (OSA), care a considerat scrutinul "pozitiv" şi fără "nereguli grave", a declarat într-un comunicat că "ia act de demisia neobişnuită a magistratului Luis Arce (... ) într-un moment atât de delicat al procesului electoral".

Misiunea a subliniat că va continua să urmărească procesul electoral din Peru până la proclamarea unui câştigător de către JNE.