Vaccinul CoronaVac este eficient pentru copii între 3 și 17 ani, anunță China

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 29-06-2021 22:25
Actualizat: 30-06-2021 06:07

Un nou test clinic realizat în China - prezentat marţi de revista The Lancet - sugerează că vaccinul CoronaVac împotriva COVID-19 este "sigur" pentru copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani şi induce un puternic răspuns imunologic, relatează EFE.

Testul, realizat pe 550 de minori, a demonstrat că peste 96 % dintre aceşti copii şi adolescenţi care au primit cele două doze ale acestui vaccin produs de Sinovac au generat anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

Potrivit studiului, reacţiile au fost uşoare sau moderate şi simptomul cel mai comun a fost durerea resimţită la locul injecţiei, informează Agerpres.ro.

"Copiii şi adolescenţii fac de obicei o formă uşoară sau asimptomatică de COVID-19 comparativ cu adulţii, totuşi un mic număr dintre ei ar putea dezvolta o formă mai severă", a declarat expertul chinez Qiang Gao, de la Sinovac Life Sciences (China).

El a precizat că minorii ar putea de asemenea transmite virusul altor persoane. "Descoperirile noastre despre CoronaVac au arătat că vaccinul este bine tolerat şi a indus un răspuns imunologic încurajator", a precizat Qiang Gao.

Testele din prima fază au fost realizate în mod aleator pe 72 de minori sănătoşi din Zanhuang (China) între 31 octombrie şi 2 decembrie 2020.

La cea de-a doua fază au participat 480 de copii în perioada cuprinsă între 12 şi 30 decembrie 2020.

Autorii au admis totuşi că studiul are unele "limitări", precum faptul că încă nu a fost evaluat răspunsul la aşa-numitele celule T, care joacă un rol important în infecţiile cu SARS-CoV-2.

Ei au precizat, de asemenea, că studiul a implicat un număr mic de participanţi, de aceeaşi etnie, astfel încât este nevoie de studii mai ample desfăşurate pe participanţi din alte zone ale ţării şi de diferite etnii.