Doi elefanţi asiatici sălbatici au fost salvaţi după patru zile de calvar pe o plajă din Bangladesh

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 30-06-2021 23:13

Doi elefanţi asiatici sălbatici au fost conduşi către o zonă sigură, miercuri, după patru zile de calvar, fără hrană, pe o plajă din Bangladesh unde au ajuns după ce s-au rătăcit pe drumul dinspre Myanmar după ce traseul de migraţie a fost blocat, relatează AFP miercuri.

Cele două exemplare, un mascul şi o femelă, au fost conduse spre dealurile împădurite din zona oraşului costier Teknaf, potrivit autorităţilor din Bangladesh.

Perechea de pachiderme a ajuns în acel loc sâmbătă, după ce a traversat râul Naf, graniţa naturală dintre Bangladesh şi Myanmar, scrie Agerpres.ro.

Sute de locuitori, "intimidaţi" de prezenţa lor, i-au fugărit către plaja lipsită de verdeaţă unde animalele au petrecut patru zile rătăcind fără să se hrănească, a declarat pentru AFP Fazlul Haque, consilier municipal în Teknaf.

Prezenţa elefanţilor sălbatici suscită teamă în satele din regiune. "Am avut experienţa tristă de a pierde recolte şi chiar vieţi din cauza elefanţilor, care pot deveni foarte agresivi", a spus Jahid Hossain, un sătean vârstnic.

Speriaţi de miile de persoane care au venit să-i vadă pe plajă, cei doi elefanţi a ajuns să se refugieze în apele puţin adânci dintr-o zonă din Golful Bengal. Pahidermele epuizate au rămas în acel loc mai multe ore, până când pescarii aflaţi la bordul ambarcaţiunilor au reuşit să-i aducă înapoi la ţărm folosind frânghii, au precizat autorităţile.

"Pescarii i-au salvat de la moarte sigură", a spus directorul departamentului forestier, Humayun Kabir. "Erau înfometaţi", a spus el adăugând că "ieri (marţi) am fost profund îngrijoraţi pentru sănătatea lor".

Potrivit acestuia, cei doi elefanţi s-au separat probabil de turma lor în timpul migraţiei anuale. "Rătăcirea elefanţilor este un fenomen care a devenit recurent", a subliniat el.

Departamentul forestier a raportat moartea inexplicabilă a cel puţin şapte elefanţi asiatici sălbatici în regiune începând de anul trecut.

Elefanţii sălbatici călătoresc pe dealurile din sudul Bangladesh şi în statele Chin şi Rakhine din vestul Myanmar, pădurile din această regiune numărându-se printre ultimele lor zone ce constituie habitatul acestor animale.

Ei nu mai pot folosi, însă, ruta de migraţie blocată din statul Rakhine, unde vaste zone de pădure au fost distruse de trecerea a sute de mii de refugiaţi rohingya care au fugit din Myanmar din 2017.

"Aceasta este a patra oară începând de anul trecut când elefanţii au încercat într-o manieră neobişnuită să ajungă la habitatul din Bangladesh prin râul Naf", a declarat pentru AFP Raquibul Amin, responsabil local în cadrul Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Potrivit spuselor sale, ar fi necesar "un dialog transfrontalier între Bangladesh şi Myanmar pentru a monitoriza elefanţii şi a lua măsuri pentru a reduce antagonismul dintre om şi elefant".