SUA, îngrijorate în legătură cu informaţii recente potrivit cărora China şi-a consolidat în mod semnificativ arsenalul nuclear

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 08-07-2021 22:52

SUA şi-au exprimat joi îngrijorarea în legătură cu informaţii recente potrivit cărora China şi-a consolidat în mod semnificativ arsenalul nuclear, invitând Beijingul la dialog pentru a evita o nouă cursă a înarmărilor, relatează France Presse.

"Este în interesul întregii lumi ca puterile nucleare să poată discuta în mod direct între ele despre reducerea pericolelor nucleare şi despre modul de a evita calcule eronate", a declarat presei Robert Wood, ambasadorul american la Conferinţa asupra Dezarmării de la Geneva.

Diplomatul american a reacţionat astfel la informaţiile apărute săptămâna trecută în presa internaţională potrivit cărora China este pe cale să construiască peste 100 de noi silozuri pentru rachete balistice intercontinentale, scrie Agerpres.ro.

Washington Post, citând o analiză a Centrului James Martin pentru studii de neproliferare - cu sediul în California - efectuată în baza unor imagini din satelit, scria că 119 silozuri sunt în construcţie în deşert în apropiere de Yumen, un oraş din nord-vestul Chinei.

Acest lucru stârneşte o "mare îngrijorare", a comentat Wood.

"Atât timp cât China nu se aşază la masa negocierilor cu SUA într-o manieră bilaterală, riscul unei curse a înarmărilor devastatoare va continua să crească, iar asta nu este în interesul nimănui", a spus în continuare diplomatul american.

Această ţară, a adăugat Wood, pretinde că este "o putere nucleară responsabilă" şi că "arsenalul său foarte, foarte mic nu are decât un scop defensiv", "dar când vă uitaţi la multe din lucrurile pe care le face China, vedeţi că acestea sunt în contradicţie cu ceea ce spune ea", potrivit AFP.

Robert Wood a evocat o serie de noi sisteme de armament pe care China ar încerca să le dezvolte, inclusiv rachete capabile să atingă teritoriul SUA, care au "un mare potenţial de a modifica întreaga dinamică a stabilităţii strategice globale".

Una din problemele majore este lipsa de transparenţă în acest domeniu din partea Chinei, care nu oferă niciun fel de detalii despre arsenalul său nuclear.

În prima sa evaluare făcută publică anul trecut asupra capacităţii nucleare chineze, Pentagonul a estimat că aceasta ar avea peste 200 de ogive nucleare şi ar putea să dubleze acest număr în deceniul următor.

"Considerăm că programul de armament nuclear (chinez) este în măsură să îşi dubleze stocul în următorii zece ani, dar ar putea fi şi mai mult de atât", a afirmat Wood. "Dacă nu se aşază la masa (negocierilor), este greu de spus ce face China de fapt", a adăugat el.

La fel ca predecesorul său, preşedintele Joe Biden şi-a exprimat dorinţa de a pune în aplicare un mecanism de control al armelor care să monitorizeze şi arsenalul nuclear al Chinei, nu doar pe cel al SUA şi al Rusiei.

Totuşi, numărul estimat de ogive nucleare deţinute de China este mult mai mic decât cele peste 11.000 pe care le au SUA şi Rusia împreună, notează AFP.