Emmanuel Macron anunță că Franța își va închide bazele din nordul Mali şi va reduce la 2.500-3.000 de militari efectivul său în Sahel

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 09-07-2021 19:15

Franţa va începe să închidă baze în nordul Mali "în al doilea semestru al anului 2021", în cadrul reducerii prezenţei sale militare în Sahel, a declarat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, în timpul unui summit al ţărilor din G5 Sahel de la Paris, relatează AFP.

Închiderea bazelor franceze de la Kidal, Tessalit şi Timbuktu va fi "încheiată până la începutul anului 2022", a precizat Macron în cadrul unei conferinţe de presă comune, la Paris, cu noul preşedinte al Nigerului Mohamed Bazoum, a cărui ţară face parte din G5 Sahel, împreună cu Mauritania, Mali, Burkina Faso şi Ciad, potrivit agerpres.ro.

"Adversarii noştri au renunţat la o ambiţie teritorială în beneficiul unui proiect de diseminare a ameninţării nu numai în Sahel, ci la scara întregii Africi de Vest", a spus şeful statului francez, prezentând parcursul de până la încheierea operaţiunii Barkhane de luptă antijihadistă.

Franţa va menţine "în final între 2.500 şi 3.000" de militari în regiune, faţă de 5.100 în prezent, a precizat preşedintele francez.

"Această transformare răspunde necesităţii de a ne adapta la noua postură a grupurilor teroriste şi de a acompania asumarea responsabilităţii de către ţările din regiune", a declarat el.

Macron a evocat cu acest prilej "presiunea exercitată de grupurile teroriste în zone care se situează la frontiera între Burkina Faso şi Cote d'Ivoire".

"Această ofensivă este, din nefericire, semnul prevestitor al unei presiuni mai mari asupra ansamblului ţărilor din Golful Guineei care este deja o realitate", a subliniat el.

De acum înainte, prezenţa militară franceză în Sahel se va articula în jurul a "două misiuni", a detaliat el, respectiv "neutralizarea şi dezorganizarea înaltului comandament al celor două organizaţii duşmane", Al-Qaida şi Statul Islamic (SI), precum şi "sprijinul pentru dezvoltarea armatelor din regiune".

În cadrul acestei redistribuiri a dispozitivului francez, baza militară de la Niamey (Niger), care găzduieşte avioane de vânătoare şi drone franceze, va fi "întărită", a mai spus el.

În paralel, "partenerii noştri vor beneficia de menţinerea unor capacităţi esenţiale în Mali", precum o forţă de reacţie mobilă, şi "Ciadul", unde se află în prezent cartierul general al operaţiunii Barkhane, "va rămâne un element cheie al dispozitivului nostru, cu menţinerea unei prezenţe aeriene şi terestre semnificative", a adăugat preşedintele Macron.