Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de consultare publică privind aprobarea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 12-07-2021 14:49

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a demarat procedura de consultare publică privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de păsări la care vânătoarea este permisă.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort,  proiectul de Ordin de ministru a fost elaborat cu sprijinul reprezentanţilor societăţii civile din Societatea Ornitologică Română şi este fundamentat de statutul de conservare al speciilor şi efectivele evaluate, conform studiilor ştiinţifice cuprinse în raportările Statelor Membre transmise în baza art. 12 al Directivei Păsări a Uniunii Europene, conform agerpres.

"În vederea respectării obligaţiilor prevăzute de lege, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a elaborat şi publicat, în procedură de consultare publică, proiectul ordinului de ministru privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de păsări de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2021 - 14 mai 2022. Obligaţia legală de a emite acest act normativ este prevăzută în Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 6 alin. (1) lit. f). Potrivit prevederilor, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are obligaţia de a stabili şi aproba, anual, cotele de recoltă pentru speciile de faună sălbatică de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă (...) Criteriul fundamental avut în vedere pentru speciile care fac obiectul acestui OM se referă la statutul de conservare al fiecărei specii în parte. Astfel, s-a avut în vedere exclusiv statutul "Least concern" (preocupare minimă)", precizează Ministerul Mediului.

În plus, pentru a asigura şi mai mult decât în anii precedenţi un management sustenabil al speciilor de păsări, în proiectul de Ordin se stabileşte, în premieră, un număr maxim de exemplare/zi/ vânător, care pot fi recoltate, pentru fiecare specie în parte.