Cancelarul Angela Merkel se va întâlni cu vicepreşedinta americană Kamala Harris, înainte de discuţiile cu Joe Biden de la Casa Albă

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 14-07-2021 21:36

Cancelarul Angela Merkel se va întâlni cu vicepreşedinta americană Kamala Harris în cadrul vizitei sale la Washington de joi, înainte de convorbirile bilaterale cu preşedintele Joe Biden, relatează dpa.

Harris şi Merkel se vor întâlni la micul dejun la Washington înainte ca şefa guvernului german să aibă, mai târziu în cursul zilei, convorbiri cu preşedintele american Joe Biden, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german Steffen Seibert, miercuri, la Berlin, scrie Agerpres.ro.

Călătoria în SUA a Angelei Merkel se anticipează că va fi ultima la Washington în calitate de cancelar, întrucât ea se va retrage înainte de alegerile naţionale din septembrie.

Vizita ar urma să marcheze un nou început în relaţiile SUA-Germania şi să contribuie la restabilirea relaţiilor transatlantice, ajunse la cel mai scăzut nivel în timpul administraţiei predecesorului lui Biden, Donald Trump.

Merkel urmează să se întâlnească şi cu lideri americani din domeniul afacerilor în timpul vizitei ei la Washington şi să primească un titlu onorific de doctor al Universităţii Johns Hopkins.

Joe Biden urmează să o primească pe Angela Merkel la Casa Albă în cursul după-amiezii.

Cancelarul german a făcut peste 20 de vizite la Washington în timpul celor 16 ani în fruntea guvernului, Biden fiind acum al patrulea preşedinte de la Casa Albă de când Merkel a venit la putere.

Pe lângă paşii necesari pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19, Casa Albă a declarat că cei doi lideri urmează să abordeze o serie de provocări, printre care schimbările climatice, promovarea prosperităţii economice şi asigurarea securităţii internaţionale.

Întâlnirea Biden-Merkel ar urma, de asemenea, să includă discuţii asupra controversatului gazoduct Nord Stream 2, menit să furnizeze gaz natural rusesc Europei prin Germania.

Proiectul gazoductului de 11 miliarde de dolari a fost o sursă de tensiuni americano-germane, Washingtonul argumentând că reprezintă un risc de securitate, în condiţiile în care sporeşte dependenţa Europei de Rusia.