Trimisul special al SUA pentru climă a invitat China la cooperare în problema schimbărilor climatice

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 20-07-2021 21:41

Trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, a invitat marţi China să dea dovadă de leadership în faţa crizei provocate de schimbările climatice şi să coopereze cu SUA în acest domeniu, în pofida divergenţelor existente între cele două mari puteri, în caz contrar fiind 'imposibil' de atins obiectivele în ceea ce priveşte combaterea încălzirii globale, relatează AFP.

'Nu există pur şi simplu nicio modalitate, din punct de vedere matematic sau ideologic, de a rezolva criza climatică fără cooperarea totală şi leadership-ul unei ţări' care este astăzi cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume, a spus John Kerry, referindu-se la China, în timpul unui discurs la Londra, scrie Agerpres.ro.

'China poate ajuta cu siguranţă lumea să se asigure că emisiile de gaze cu efect de seră care ating apogeul să scadă în timpul acestui deceniu critic din 2020 până în 2030', a adăugat fostul candidat la alegerile prezidenţiale americane.

'Nu este un mister că SUA şi China au multe divergenţe', dar 'cooperarea climatică este singura modalitate de a evita actualul pact de sinucidere reciprocă a lumii', a avertizat el.

Subliniind că a mai rămas puţin timp pentru a acţiona, John Kerry a spus că 'fără o reducere suficientă din partea Chinei' va fi 'fundamental imposibil' de atins obiectivul comun de a limita încălzirea cu 1,5 grade. Dincolo de acest prag, oamenii de ştiinţă cred că schimbările climatice vor deveni incontrolabile.

Potrivit planului cincinal prezentat în luna martie de Beijing, emisiile chineze de dioxid de carbon trebuie să înceapă să scadă din 2030. Dar acest document nu precizează modul în care autorităţile intenţionează să realizeze acest obiectiv, în condiţiile în care China, primul poluator din lume, intenţionează să îşi sporească investiţiile în centralele electrice pe cărbune, ceea ce este 'neliniştitor', după cum a spus Kerry marţi.

Marea Britanie va găzdui în noiembrie la Glasgow (Scoţia) marea conferinţă a ONU privind clima (COP26), un 'moment decisiv' pentru ca lumea să 'controleze schimbările climatice', a subliniat John Kerry, menţionând că 'în puţin peste 100 de zile, am putea salva următorii 100 de ani'.

El a invitat la un efort colectiv pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 45% până în 2030, cu obiectivul de a atinge neutralitatea climatică spre 2050.