Grupări pro-Iran salută anunţul SUA privind 'sfârşitul misiunii de luptă' din Irak

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 27-07-2021 12:59

O parte a puternicelor grupări pro-Iran din Irak, care reclamă plecarea militarilor străini din ţară, au salutat marţi anunţul Washingtonul despre sfârşitul 'misiunii de luptă' americane din Irak, transmite AFP.

'Considerăm că este vorba despre o etapă pozitivă către suveranitatea totală a Irakului', a declarat într-un comunicat Alianţa Cuceririi, aripa politică a coaliţiei grupărilor pro-Iran. 'Sperăm că aceasta se va concretiza în teren', a adăugat Alianţa, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat luni, alături de prim-ministrul irakian Mustafa al-Kazimi, aflat într-o vizită la Washington, o 'nouă fază' a prezenţei militare americane în Irak. Aceasta înseamnă sfârşitul oricărei 'misiuni de luptă' până la finalul anului şi o prezenţă axată exclusiv pe formarea trupelor irakiene şi schimbul de informaţii.

Acest anunţ nu ar trebui să implice o schimbare majoră, întrucât cei în jur de 2.500 de militari americani încă desfăşuraţi în Irak au deja în mod oficial rol de formatori şi de consilieri.

Anunţul a părut însă să satisfacă mai multe grupări, Brigăzile Imamului Ali salutând 'sfârşitul prezenţei străine' şi 'mulţumind guvernului care şi-a îndeplinit promisiunile'.

Grupările cele mai radicale nu au reacţionat deocamdată.

Pentru Kazimi, acest anunţ, chiar şi simbolic, era de o importanţă crucială pentru a reduce presiunea facţiunilor pro-Iran, cărora le-au fost atribuite în jur de 50 de atacuri împotriva intereselor americane în Irak de la începutul anului.

De altfel, influentul lider şiit Moqtada al-Sadr a salutat anunţul de la Washington şi le-a mulţumit 'rezistenţei irakiene' şi lui Kazimi.

Preşedintele irakian Barham Saleh a apreciat, la rândul său, pe Twitter rezultatele 'dialogului strategic' între Washington şi Bagdad, 'importante pentru întărirea stabilităţii şi suveranităţii irakiene'.