Sportivul ugandez care dispăruse în Japonia a fost arestat la revenirea în ţara sa

Autor: George Traicu
Publicat: 28-07-2021 20:31

Halterofilul din Uganda care a fost găsit de poliţia japoneză după ce a fugit din cantonamentul în care se pregătea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, a fost arestat la revenirea în ţara sa, transmite AFP.

Poliţia ugandeză a anunţat miercuri că îl interoghează pe Julius Ssekitoleko, iar familia acestuia cere ca el să fie eliberat, considerând că drepturile sale sunt "călcate în picioare".

Julius Ssekitoleko, 20 de ani, a dispărut în urmă cu circa zece din hotelul său dintr-o localitate de lângă Osaka, după ce nu s-a prezentat la un test de depistare a Covid-19. El era pe o listă de aşteptare pentru JO, însă pierduse orice speranţă să participe din cauza cotelor olimpice.

Sportivul lăsase un mesaj în care îşi exprima dorinţa de a rămâne în Japonia şi de a munci în această ţară, pentru a lăsa în urmă greutăţile din ţara sa natală, după cum a explicat delegaţia ugandeză.

Ssekitoleko a fost găsit de poliţia japoneză şi trimis vineri la Kampala, capitala Ugandei, unde autorităţile au anunţat că el va primi susţinere psihologică.

Tânărul a fost însă arestat, au afirmat membrii familiei sale, care s-au adresat justiţiei cerând ca el să fie eliberat.

"Este foarte trist să-l văd pe fiul meu împărţind o celulă cu nişte criminali când este nevinovat", a declarat miercuri mama sportivului, Juliet Nalwadda.

"Drepturile sale sunt călcate în picioare de poliţia care îl deţine pe durată nedeterminată. Cer guvernului, sportivilor şi sportivelor, să obţină eliberarea sa. Este un tânăr nevinovat. Nu a vrut să facă rău nimănui. De ce este tratat ca un criminal?", a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat pentru AFP că Ssekitoleko este suspectat de "fraudă". Potrivit lui, poliţia a fost informată că Ssekitoleko nu îndeplinea condiţiile necesare pentru a fi inclus în echipa olimpică şi ea încearcă să afle cum a putut ajunge în Japonia.

"Dacă există dovezi de fraudă sau de o faptă ilegală", halterofilul va fi deferit justiţiei, iar "dacă nu există dovezi, va fi eliberat", a spus purtătorul de cuvânt.

Soarta lui Ssekitoleko a stârnit reacţii amestecate în Uganda. Guvernul, care a fost nevoit să ceară scuze Japoniei, a evocat "o conduită inacceptabilă şi o înşelătorie".

Uniunea asociaţiilor şi federaţiilor sportive din Uganda a condamnat arestarea sa, afirmând că el merită "simpatie", nu să fie "hărţuit".