ȘOC în Bulgaria: Președintele a desemnat premier un vorbitor de rusă

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 30-07-2021 23:58

Preşedintele bulgar, Rumen Radev, i-a cerut vineri partidului anti-elite "Există un astfel de popor" (ITN) să formeze guvernul, după ce a câştigat la limită alegerile parlamentare de pe 11 iulie, relatează Reuters şi BTA.

Practic, preşedintele l-a desemnat să formeze guvernul pe parlamentarul Plamen Nikolov, în vârstă de 44 de ani, care are acum la dispoziţie şapte zile pentru a forma un guvern sau a renunţa la acest mandat.

Partidul ITN este condus de fostul prezentator de talk show Slavi Trifonov, scrie agerpres.ro.

Desemnarea lui Nikolov pentru postul de premier este o surpriză, potrivit BTA. De peste o săptămână existau informaţii că avocatul Peter Iliev urma să fie candidatul formaţiunii la formarea unui guvern.

"Oamenii au votat pentru voi aşteptându-se să consolidaţi frontul pentru schimbare. A venit timpul să vedem cine şi cum va realiza asta. Prea multe probleme presante s-au adunat. Bulgarii sunt nerăbdători să audă nominalizările voastre pentru posturile de miniştri în cadrul constituţional", le-a spus preşedintele oficialilor formaţiunii după încredinţarea mandatului.

"Este o onoare şi o responsabilitate pentru mine să mă aflu aici. Voi face tot posibilul pentru a respecta termenul constituţional", a spus Plamen Nikolov.

Potrivit site-urilor ITN şi al parlamentului bulgar, Plamen Nikolov s-a născut pe 29 iulie 1977 în oraşul Gorna Orahoviţa. El este un antreprenor cu 15 ani experienţă în dezvoltarea afacerilor şi managementul proiectelor.

Nikolov a absolvit universitatea din Klagenfurt, Austria, şi are un doctorat în filosofie politică şi economică la universitatea din Sofia. Noul premier bulgar desemnat este vorbitor de engleză, germană şi rusă.