Va fi nevoie de cel puţin şase luni pentru a fi realizată integrarea completă a noului modul rusesc de cercetare Nauka în structura ISS

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 03-08-2021 23:04

Va fi nevoie de cel puţin şase luni pentru a fi realizată integrarea completă a noului modul rusesc de cercetare Nauka în structura Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), au anunţat marţi reprezentanţii agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), citaţi de DPA.

Cosmonauţii ruşi plănuiesc 10 ieşiri pe orbită în următoarele luni, iar prima dintre ele a fost programată la începutul lunii septembrie, scrie Agerpres.ro.

În perioada de şase luni, reţele de cabluri şi ţevi vor trebui să fie conectate, au precizat reprezentanţii Roscomos. Modulul ştiinţific Nauka s-a conectat la ISS săptămâna trecută.

La scurt timp după conectarea modulului Nauka la ISS, a avut loc un incident, spre sfârşitul săptămânii trecute.

O comandă directă a fost activată din greşeală şi a pornit propulsoarele modulului, cel mai probabil din cauza unei deficienţe de software, având ca rezultat modificarea cu 45 de grade a orientării ISS în raport cu traiectoria sa obişnuită.

Nauka, conceput cu scopul principal de a fi un laborator de cercetări ştiinţifice, este un modul multifuncţional şi a fost lansat în spaţiu de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Nauka va funcţiona totodată ca spaţiu de locuit pentru astronauţii de pe ISS şi este echipat cu un sistem propriu de susţinere a vieţii.