Igor Grosu vrea să facă curățenie printre demnitarii numiți politic

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 05-08-2021 20:22

Igor Grosu, liderul interimar PAS și noul președinte al Parlamentului spune că primele inițiative legislative ale partidului său și ulterior ale guvernului Gavrilița sunt legate de combaterea corupției. Mai ales a marii corupții.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, președintele Parlamentului a declarat că noua putere va face „curățenie” printre demnitarii numiți politic, dar și în rândul funcționarilor publici, fără a ocoli conducerea Procuraturii Generale, transmite IPN.

Igor Grosu spune că nu este nimeni inamovibil în fața inacțiunii și legii.

„Faptul că cineva a ajuns printr-un concurs acolo, știm de mai mulți ani, nu a reușit să livreze rezultate din varii motive, nu mă vreau să speculez acum - a putut, nu a putut, n-a vrut, n-a avut suport nu știu de care, dar constatăm”, a spus el.

Șeful Legislativului relatează că, până în a doua decadă a lunii august deputații vor fi activi și se vor convoca în ședințe extraordinare de fiecare dată când va fi nevoie.

În altă ordine de idei Igor Grosu a spus că prioritate au relațiile cu vecinii direcți, România și Ucraina.

„De la România se dorește preluarea bunelor practici pe care le-au obținut ei în procesul de armonizare a legislației pentru a favoriza proiectele comune, în special pe partea de infrastructură, interconectări etc.

Cum poate fi ajutată cooperarea la nivel local, e un lucru valabil și pentru partea ucraineană”.

Igor Grosu mai spune că, în doi ani, cât a fost în Parlament, pe relația cu Ucraina, a lipsit dimensiunea parlamentară, a fost fragmentară.

Comisia parlamentară de prietenie, de relații cu parlamentul ucrainean nu prea a fost vizibilă, de aceea acum se vrea înțelegerea și cunoașterea politicilor de acolo, inclusiv cele parlamentare.

Pentru a se apropia identificarea unei soluții durabile în problema transnistreană, președintele Parlamentului a declarat că succesul în dosarul transnistrean depinde de două componente.

Este o componentă pe care Moldova mai puțin o controlează și anume - conjunctura internațională unde sunt mulți jucători mari implicați.

Dar este și o dimensiune pe care Moldova o controlează – reformele în țară, în Republica Moldova.

În opinia sa, atractivitatea malului drept ar putea să rezolve mai ușor problema transnistreană.

Igor Grosu a mai declarat în cadrul interviului că va candida la șefia PAS. Congresul partidului va avea loc în toamna acestui an.