Avertismentul unui general britanic: 'Retragerea trupelor din Afganistan este o greșeală strategică care riscă o reapariție a terorismului'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 09-08-2021 13:16
Actualizat: 09-08-2021 13:55

Retragerea trupelor din Afganistan este o greșeală strategică care riscă o reapariție a terorismului, a spus general retras din activitate din Marea Britanie,  Sir Richard Barrons, care a fost șeful Comandamentului Forțelor Unite din Marea Britanie. El a susținut pentru BBC că aliații din Marea Britanie și din Vest au „vândut viitorul Afganistanului”.

Majoritatea trupelor britanice au plecat luna trecută și talibanii au capturat cinci orașe în trei zile.

Luptele din Afganistan s-au intensificat în ultimele săptămâni, după ce președintele Joe Biden a ordonat retragerea forțelor SUA, urmate de aliați precum Marea Britanie. La două decenii după ce SUA au fost îndepărtați de la putere pentru sprijinul acordat lui Osama Bin Laden în urma atacurilor din 11 septembrie, militanții talibani avansează în întreaga țară și au cucerit cinci capitale regionale.

Generalul Barrons a declarat pentru The Radio This Weekend de la BBC Radio 4: "Retragerea acum este o greșeală strategică. Nu cred că este în interesul nostru." El a spus că decizia „a vândut viitorul Afganistanului într-un loc foarte dificil” și a trimis un „mesaj cu adevărat nefericit” aliaților din Asia, Africa și Orientul Mijlociu. Acesta sugerează „nu avem stomacul să vedem aceste lucruri și am prefera să plecăm decât să ne asigurăm că nu are loc o criză umanitară sau politică”, a spus Gen Barrons. "Vom risca reînființarea entităților teroriste în Afganistan, pentru a aduce prejudicii în Europa și în alte părți", a spus el. "Cred că acesta este un rezultat strategic foarte slab."

Guvernul britanic i-a sfătuit pe toți cetățenii britanici să plece săptămâna aceasta din cauza înrăutățirii situației de securitate.

El a spus că se teme că țara se poate împărți în două sau poate fi cufundată într-un război civil de zeci de ani, cu excepția cazului în care discuțiile politice ar putea fi reluate.

Dar generalul Barrons a sugerat că China va fi cheia oricărei rezoluții politice, datorită influenței sale asupra Pakistanului - care a fost una dintre puținele țări care a recunoscut talibanii când a deținut ultima putere.

Deoarece China împărtășește granița cu Afganistanul, ar dori să evite orice instabilitate care ar putea însemna refugiați - sau militanți - care trec peste graniță.

Vezi și: VIDEO - Talibanii înaintează încet și sigur: au cucerit a treia capitală provincială; armata afgană nu face față (HARTĂ) .