Rolul radioterapiei în tratamentul cancerului

Autor: Roxana Popa
Publicat: 09-08-2021 17:37

Radioterapia este o metodă de tratament care utilizează radiația, în special razele X, pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le încetini creșterea. Radioterapia are drept scop administrarea unei doze cât mai mari de radiație țesutului tumoral, afectând cât mai puțin posibil țesuturile sănătoase din preajmă.

Aproximativ jumătate din pacienții diagnosticați cu cancer necesită radioterapie în cursul evoluției bolii – pentru vindecare, pentru reducerea posibilității de reapariție a cancerului sau pentru ameliorarea simptomelor. Radioterapia se utilizează fie ca singură metodă de tratament, fie, cel mai frecvent, alături de alte mijloace terapeutice, precum chimioterapia, chirurgia sau hormonoterapia.

Radioterapia poate fi recomandată ca tratament într-un număr foarte mare de cancere:

  • Cancere ginecologice (sân, uter, vagin, vulvă);
  • Cancere urogenitale (prostată, rinichi, vezică urinară, penis);
  • Cancere ORL (faringe, laringe, cavitate orală);
  • Cancere digestive (esofag, stomac, rect);
  • Cancere pulmonare;
  • Cancere cerebrale;
  • Cancere de sânge, de măduvă osoasă sau ganglioni (leucemii, limfoame).

La Centrul Oncologic Sanador, pacienții pot beneficia de radioterapie externă (realizată cu un accelerator liniar aflat în apropierea pacientului), brahiterapie (sursa de radiații este poziționată în interiorul corpului, în proximitatea tumorii) și radioterapie metabolică (izotopică).

Radioterapia externă este o metodă de tratament cu acțiune locală și regională care utilizează radiații ionizante în scopul distrugerii celulelor canceroase, cu efecte secundare minime asupra țesuturilor sănătoase din jur. Acest tip de radioterapie se realizează cu ajutorul unui accelerator liniar aflat în apropierea pacientului și se aplică țintit, în funcție de afecțiunea de care suferă pacientul.

Radioterapia stereotaxică (stereotaxia) este o tehnică de radioterapie avansată, prin care se administrează doze mari, semnificative de radiație, cu o precizie extremă, într-o singură ședință sau într-un număr limitat de fracții, la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, obținând distrugerea acestora prin necroza celulelor neoplazice.

Brahiterapia sau radioterapia internă este un tratament avansat cu radiații pentru patologia oncologică. Brahiterapia se realizează prin introducerea de surse (implanturi) radioactive în interiorul sau în imediata apropiere a unei tumori, administrând astfel o doză mare de radiație în țesutul tumoral și reducând expunerea la radiații a țesuturilor sănătoase.

Achiziționarea imaginilor necesare planificării ședințelor de radioterapie se face cu ajutorul unui computer tomograf Philips Big Bore 4D – cel mai performant CT dedicat radioterapiei. Scanarea 4D este esențială în tumorile dependente de mișcările respiratorii – cancere pulmonare, mamare etc.