Americanii revin în Afganistan, după ce talibanii au cucerit câteva regiuni: un emisar american vrea să negocieze cu talibanii

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 10-08-2021 16:33

Emisarul SUA pentru Afganistan se deplasează în Qatar pentru a le cere talibanilor să înceteze ofensiva lor militară şi să negocieze un acord politic, a anunţat luni Departamentul de Stat american, relatează AFP, informează Agerpres.

"Emisarul (Zalmay) Khalilzad va fi la Doha pentru a contribui la un răspuns internaţional comun la situaţia care se deteriorează rapid în Afganistan", a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat. "El le va cere talibanilor să înceteze ofensiva lor militară şi să negocieze un acord politic, singura cale care duce la stabilitate şi dezvoltare în Afganistan", precizează textul citat.

"Intensificarea ofensivei militare a talibanilor, care provoacă victime civile de ambele părţi, şi presupuse încălcări ale drepturilor omului sunt foarte îngrijorătoare", subliniază comunicatul.

Context

Retragerea forţelor internaţionale a fost decisă de fostul preşedinte american Donald Trump. Joe Biden a amânat termenul cu câteva luni, dar forţele americane şi străine vor părăsi total ţara până la sfârşitul lunii. Talibanii, care avansează într-un rapid, controlează de acum șase dintre cele nouă capitale de provincie din nordul Afganistanului, iar luptele sunt în curs de desfăşurare în celelalte patru.