Congres Studențesc Aniversar care face parte din seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 11-08-2021 10:27

În zilele de 15 și 16 august 1871, studenții români au organizat „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, la Mănăstirea Putna. Între organizatori și participanți au fost Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu, Ciprian Porumbescu și alți tineri care, la maturitate, au făcut eforturi mari pentru realizarea unirii culturale și teritoriale a românilor.
"Astăzi, la 150 de ani de la acest eveniment, participând la „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” și la Congresul studențesc aniversar, dorim, pe de o parte să îi cinstim pe organizatorii și participanții din 1871, iar pe de altă parte să reflectăm asupra aportului nostru la idealul continuu al unității națiunii române. Ca semn al continuității cu generația anului 1871 și al prețuirii pentru modelul pe care Sfântul Ștefan cel Mare îl reprezintă pentru români, darul studenților de azi pentru mormântul voievodului ne dorim să fie o candelă de argint în forma urnei dăruită în 1871.
Facem apel către studenții români de la universitățile din țară și din străinătate să contribuie financiar la realizarea acestui dar, care va fi depus pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în 15 august 2021," scrie Serbareputna150.ro
Seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal” se desfășoară sub egida Patriarhiei Române și a Academiei Române. Proiectul își propune să readucă în atenția românilor actualitatea idealului de unitate și să definească rolul tinerilor de astăzi în continuarea acestuia, conform Basilica.ro .