Ultimele cuvinte ale lui Stan Mustaţă, înainte să moară pe patul de spital. Trei ani de la o moarte ce putea fi evitată

Autor: Radu Pop
Publicat: 17-08-2021 14:16

“Elena. Vor să mă omoare. Nu mai pot să îmi țin capul. Nu pot să vorbesc cu tine” și i-am spus: “Du-te dacă nu mai poți să mergi. Du-te și liniștește-te”. Acestea sunt unele dintre ultimele cuvinte pe care judecătorul Stan Mustaţă i le-a spus soţiei sale, Elena, înainte să moară. Era anul 2018, iar Stan Mustaţă, grav bolnav, era plimbat de autorităţi între penitenciare şi nu beneficia de asistenţa medicală de care avea nevoie. Am putea spune, cinic, că în aceste condiţii moartea sa a survenit firesc.

Pe 8 august s-au împlinit trei ani de la moartea judecătorului Stan Mustaţă, condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită. Telespectatorii îşi mai aduc aminte de scenele în care acesta a fost ridicat de poliţişti şi procurori chiar de la Curtea de Apel Bucureşti.

Acuzaţiile împotriva sa erau „subţiri”, la fel cum au fost şi în dosarul privatizării ICA. Şi tocmai pentru că dovezile în acel dosar erau insuficiente pentru a-i condamna pe cei vizaţi, a fost nevoie de înlocuirea lui Stan Mustaţă cu un judecător obedient. Pentru că fuseseră deja făcute cărţile pentru ca Dan Voiculescu să fie condamnat în dosarul ICA, chiar dacă nu erau probe. Greşeala judecătorului Stan Mustaţă a fost că a spus public acest lucru, că nu poate condamna un om fără probe solide.

“A intrat nevinovat, a fost o luptă între doi coloși, iar el a fost o victimă colaterală. Nici măcar nu l-au lăsat, nu i-au dat șansa să vină vremea să se facă dreptate”, spunea, în 2018, Elena Mustaţă.

Când starea sa de sănătate s-a degradat şi mai mult şi, într-un final a ajuns în mâinile specialiştilor, era deja prea târziu pentru Stan Mustaţă. Eforturile medicilor au fost în zadar, iar judecătorul a murit în seara zilei de 8 august 2018, în Secţia ATI a Spitalului „Carol Davila”.

“Probabil că doctorii și-au dat tot interesul, dar fiind cateterele foarte proaste n-au mai suportat dializa și atunci l-au mutat la spitalul Carol Davila. Aici, la Carol Davila, a fost internat și stați să vedeți că l-au luat de acolo de la Sf. Ioan în loc să-l ducă direct la Carol Davila, l-au chinuit și l-au dus în penitenciar. Acolo în penitenciar săracul, având numai pansamente și la piciorul stâng și la piciorul drept, că era terfelițe făcut la picioare săracul de el. Nu a avut nici să se spele, nici să se îmbrace, și cu chiu cu vai dimineața s-a îmbrăcat și l-au dus din nou către Carol Davila. În mașină i s-a făcut rău. Când a ajuns acolo, eu eram deja venită de la 6 jumătate să vorbesc cu medicii. L-au luat, l-au monitorizat și la ora 16 l-au bagat în operație ca să îi pună un cateter de calitate. S-au chinuit, au pus cateterul și au început să îi facă dializa. La 2 ore de la dializă a făcut infarct și a cedat. S-a terminat cu viața lui Stan Mustață. Dar amintirea lui trebuie să rămână în sufletul tuturor că a fost un om care a luptat toata viața pentru dreptate. A fost așa un suflet bun și iubit și a făcut numai fapte bune pentru toți cei din jurul lui. Spuneam: ”Doamne! Trebuie să fie răsplatit și el acum în clipele grele. Să primească și el dreptatea de la Dumnezeu, căci oamenii de aici nu sunt în stare să i-o facă”, mai spunea Elena Mustaţă.